|

Apple'ın karanlık yüzü

Dünya devi Apple'ın Asya'daki fabrikalarında işçilere kötü muamele edildiği ortaya çıktı. Başta Çin ve Endonezya olmak üzere, birçok Asya ülkesinde, 16 saat aralıksız çalıştırılan işçiler ve çocuk yaştaki madenciler dikkat çekerken, Apple'ın karanlık yüzü gözler önüne serildi.

Yeni Şafak
11:40 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 09:57 - 19/12/2014 Cuma
Diğer

Asya'da Apple ürünlerinin imal edildiği fabrikalara girdi ve işçilerin içinde yaşadığı koşulları görüntülendi. Çıkan sonuç, 16 saat aralıksız çalıştıktan sonra uyuyakalan işçiler ve ölümle burun buruna gelen çocuk madenciler.


iPhone üretim bandında yapılan gizli çekimler, Apple'ın "Çin'deki işçilerimizin uluslararası standartlarda çalışmasını sağlayacağız" sözlerinin boş çıktığınn kanıtı. 


BBC'nin haberine göre, Pegatron fabrikasında kendisini işçi olarak tanıtıp çalışmaya başlayan bir muhabir, 18 gün hiç tatil yapmadan çalışmaya zorlanarak durmadan Apple bilgisayarlarının montajını yaptı. Yöeticilere izin taleplerini defalarca iletse de hiç sonuç alamadı.


Üretim bandında oturup monoton bir şekilde önüne gelen bilgisayar parçalarına montaj yapan işçilerden bazıları 12 saa
t aralıksız çalıştıktan sonra sandalyelerinde uyuyakalıyor.

Aralıksız 16 saat iş


Fabrikaya kimliğini gizleyerek giren bir diğer gazeteci ise bir seferinde aralıksız olarak 16 saat çalıştırıldığını söylüyor ve "Yatakhanelere döndüğümüzde kolumu kıpırdatacak halim kalmıyordu" diyor.



Apple fabrikasında çalıştığı günleri 'aşırı derecede yorucu' siözleriyle ifade eden gazeteci şöyle devam ediyor:


"Karnım acıksa bile yataktan kalkacak gücü buılamıyordum. Tek istediğim şey yatıp birazcık dinlenebilmekti. Geceleri de aşırı stres yüzünden uyku tutmuyordu."


Apple ise Çin'deki tedarik zincirinde işçilere sistematik olarak kötü muamele yapıldığı iddialarını reddetti.  Apple, yaptığı yazılı açıklamada, "İşçilerine adil ve güvenli iş ortamları sağlama konusunda Apple'dan daha fazla çaba gösteren başka bir şirket yok" dendi. Açıklamada Apple'ın tedarikçilerle sürekli olarak temas halinde olduğu belirtildi ve "Tüm eksiklikleri gidermek için çabalıyoruz ancak bu konuda sürekli olarak takibin devam etmesi gerektiğinin de farkındayız" dendi.


Apple, işçilerin verilen aralarda 'kestirmesinin' alışıldık bir durum olduğunu söylüyor ancak üretim bandı başındayken uyuyakalan işçiler iddiasının araştırılacağını da vurguluyor.


14 işçi intihar etti

Apple'ın Çin fabrikalarındaki kötü çalışma koşulları 2010'da da dikkatleri üzerine çekmişti. 
4 yıl önce Apple'ın en büyük tedarikçilerinden birisi Foxconn'da çalışan 14 işçi intihar etmişti.

İntiharların ardından Apple yönetimi bir dizi iş güvenliği tedbiri açıklamış ve açıklanan standartları tutturamayan tedarikçilerle çalışılmayacağını açıklamıştı.



Çocuk madenciler Apple için ölümle yüz yüze çalışıyor

Apple'ın milyonlarca adet sattığı iPhoneların üretiminde kullanılan en önemli hammadelerden birisi olan kalayın çıkarıldığı Endonezya'ya da giden gazeteciler, Bangka adasında kaçak madenlerde çalıştırılan çocuk işçilerle karşılaştı. Kalay cevheri çıkarmaya çalışan çocuklar sürekli olarak göçük altında kalma riskiyle çalışmaya devam ediyor.


Babasıyla beraber 20 metrelik bir uçurumun dibinde babasıyla birlikte kalay çıkaran 12 yaşındaki Rianto, "Heyelanlardan çok korkuyoruz. Her an tepeden toprak parçaları, kayalar kopup üzerimize düşebilir" diyor.


Rianto'nun çalıştığı madenden çıkarılan kalayı satan kaçakçıların izini süren Panorama ekibi, kaçakçıların kalayı Apple'a çalışan dökümhanelere sattığını buldu.


Apple ile çalışan bir dökümhane sahibi Johan Murod, ülkenin ihraç ettiği kalayın yüzde 70'inin Rianto'nun çalıştığına benzeyen küçük ölçekli madenlerden geldiğini söylüyor.


Murod, "Dökümhanelere her yerden kalay geliyor. Küçük madenlerden çıkanlar da vaer büyük madenlerden çıkan da. Hangisi legal hangisi illegal bilmenin imkanı da yok" diye devam ediyor.


Apple ise Endonezya'daki kalay madenciliği için 'Çok karmaşık bir konu' yorumunu yapıyor.

#apple
#endonezya
#çin
#apple fabrikaları
9 yıl önce