|

Arap ülkeleri istedi iPhone FaceTime özelliğini kapattı!

Apple'ın en beğenilen yazılımları arasında yer alan FaceTime uygulaması bazı ülkelerde aktif değil. iPhone'ları FaceTime yazılımı kapalı olarak satan Apple, herhangi bir güncelleme imkanı da sunmuyor. Suudi Arabistan, Pakistan ve Dubai dahil olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’nde geçerli olan bu "yasaklı" satışın nedenini araştırdık ve ortaya "özgür iletişimin devi" olarak bilinen Apple'nin ticari kaygıları çıktı.

Yeni Şafak ve
15:12 - 29/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:15 - 30/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Apple kullanıcıları FaceTime üzerinden diğer Apple kullanıcılarıyla görüntülü ve sesli arama gerçekleştirebiliyor.
Apple kullanıcıları FaceTime üzerinden diğer Apple kullanıcılarıyla görüntülü ve sesli arama gerçekleştirebiliyor.

Apple’ın kurucusu Steve Jobs hiç şüphesiz hem kurduğu şirkete hem de teknoloji dünyasına pek çok şey kazandırdı. iPhone ile tabiri caizse akıllı telefon akımını başlatan Jobs, hastalığı süresince çok önemli bir teknolojiyi daha günlük hayatımıza entegre etmeyi başarmıştı: FaceTime.

2010 yılında düzenlenen WWDC konferansında Jobs’un tanıttığı bu teknoloji, 15 Temmuz 2016 akşamında da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kullanılarak tüm Türkiye’ye bir çağrı aracı olarak kullanıldı. CNN Türk canlı yayınına FaceTime ile bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm Türkiye’yi meydanlara davet etmiş ve destansı mücadeleyle hain darbe girişiminin önüne geçilmişti.

  • FaceTime nedir?
  • Apple’ın ön kamerası bulunan iPhone, iPad ve iPod Touch için geliştirdiği görüntülü ve sesli görüşme özelliği. FaceTime’ın ilk kullanıldığı cihazlar iPhone 4, iPad (4. nesil) ve iPod Touch (4. nesil).
  • FaceTime görüşmeyi internet üzerinden yapılmayı sağlıyor. Yazılım ilk geliştirildiğinde sadece Wi-Fi üzerinden FaceTime yapılabiliyordu. Fakat iPhone 4s ve sonrası modellerle birlikte hücresel veri bağlantısıyla da FaceTime kullanılabiliyor.
Arap ülkelerinde FaceTime yok!

Gelgelelim FaceTime özelliği her ülkede çalışmıyor. Suudi Arabistan, Pakistan ve Dubai dahil olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’nde satın alınan cihazlarda FaceTime özelliği kapalı olarak geliyor.

Bu konu hem o bölgede yaşayan insanlar tarafından hem de Türkiye’de kullanmak üzere yurtdışından cihaz alanlar tarafından çokça sorgulanmıştı. Ayrıca konuyla alakalı bir araştırma yaptığımızda Apple’ın resmi internet sitesi üzerinden de bir açıklama yapıldığını görüyoruz:

  • “FaceTime; Suudi Arabistan, Pakistan ve Dubai dahil olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'nde satın alınan aygıtlarda kullanılamayabilir veya görünmeyebilir.”
Ülkelerin kendi isteği

Apple Destek ekibiyle yaptığımız görüşme sonucunda, bu ülkelerde FaceTime teknolojisinin bulunmamasının sebebinin, ülkelerin kendi isteği olduğunu öğrendik. Apple, iPhone, iPad ve iPod Touch gibi mobil cihazlarını kıta veya ülke prosedürlerine uygun bir şekilde üretiyor. Yapılan anlaşmalar sonucunda cihazlarda, ülkelere göre bazı donanımsal ve yazılımsal farklılıklar bulunabiliyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde satılan Apple cihazlarında, ülke politikasından dolayı FaceTime uygulaması bulunmuyor. Hatta söz konusu Arap ülkeleri Apple’a “FaceTime yazılımını kapatmazsanız ülke pazarına giremezsiniz” diyorlar. İşte bundan dolayı Apple, Arap ülkelerinde sattığı mobil cihazlarında FaceTime yazılımını devre dışı bırakıyor.

Kullanıcılar şikayetçi!

Ülkemize göre daha uygun fiyatlı satıldığı için Arap ülkelerinden iPhone almayı tercih edenlerse durumdan hayli şikayetçi. Özellikle sosyal medya üzerinden çok sayıda eleştiri paylaşımları yapılıyor ve satın alınan cihazlar söz konusu yasaklı ülkelerde kullanılmadığı için, FaceTime yazılımının aktif hale getirilmesi gerektiği savunuluyor.

#FaceTime
#Apple
#iPhone
6 yıl önce