|

Atık su ile çalışan otomobil ürettiler

Yenilenebilir enerji konusunda büyük atılımlar yapan otomotiv devleri, elektrikli ve hidrojenle çalışan araçlar konusunda büyük gelişmelere imza attı. Lakin İspanyol otomotiv devi SEAT'ın keşfettiği yeni yakıt türü, duyanları da hayrete düşürüyor.

Yeni Şafak
15:49 - 21/03/2017 Salı
Güncelleme: 19:46 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Bu araç atık su ile çalışıyor.
Bu araç atık su ile çalışıyor.

Bildiğiniz gibi otomotiv sektör katı yakıtlı motorlardan vazgeçerek yenilenebilir enerji ile çalışan otomobillere yatırım yapmaya başladı. Özellikle elektrik ve hidrojen yakıt konusunda önemli gelişmelere imza atan otomotiv sektörü, bu araçları her geçen gün biraz daha geliştirerek temiz enerji konusunda tüm dünyaya büyük umutlar vaat ediyor.



Düyanın önde gelen otomotiv devleri başta elektrikli otomobillere yatırım yaparken İspanyol devi SEAT'tan yeni bir yakıt türü ile çalışan otomobil üretildi. Firmanın ürettiği Aqualia isimli model Atık su kullanarak yoluna devam ediyor. Bilim insanları kullandığımız atık sudaki biyoyakıtı ayrıştırarak yeni ürettikleri SEAT modeli araçlarını çalışır hale getirmeyi başardılar. Biyoyakıt akla temiz enerji ile ne alakası var sorularını getirse de, sudan üretilen biyoyakıt benzine göre yüzde 80 daha az karbondioksit salınımı sunuyor. Bu temiz enerjiye yakın bir yakıt üretimi anlamına geliyor.



Hesaplanan verilere göre İspanya'da 1.5 milyon olimpik havuz bulunuyor ve bu havuzlardan 4.000 kübik hektometrelik sıvı atık elde ediliyor. Buradan elde edilen yakıt ise 150 araca günlük 100km yol yapabilme imkanı tanıyor.



Geliştirilen teknolojiye bakıldığında elektrik enerjisi ile çaışan cihazlar ve otomobiller elbette yüzde 0 emisyon salınımına neden oluyor. Lakin sudan elde edilen biyoyakıt sayesinde bilim insanları atık suları da değerlendirebilmeyi hedefliyor.



#SEAT
#Aqualia
#Atık su
#Biyoyakıt
7 yıl önce