|

Bakan Özlü: Türkiye yatırımcılar için cennet

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Hükümetimizin son dönemde yaptığı atılımlarla, Türkiye yatırımcılar için adeta cennet haline geldi. Bu imkanlardan Japon iş adamlarının da yararlanmasını istiyorum." dedi.

Yeni Şafak
18:36 - 5/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:46 - 5/10/2016 Çarşamba
AA

Bakan Özlü, Japonya ziyaretinin son gününde beraberindeki heyetle, Tokyo'da bulunan Bilim ve İnovasyon Ulusal Müzesi'ne (MİRAİKAN) gitti. Buradaki sergiyi gezen Özlü, ardından Honda Motor'un, Ar-Ge merkezi tarafından tasarlanan ve üretilen insansı robot Asimo'nun gösterisini izledi.



Bilim ve İnovasyon Ulusal Müzesi sonrasında, Japon elektrik şirketi NEC'e geçen Özlü, burada firma yetkilileri ve beraberindeki heyetle bir iş toplantısı gerçekleştirdi. Türkiye ve Japonya firmalarının mevcut işbirliklerinin konuşulduğu görüşmede, gelecekte yapılabilecek ortaklıklar ele alındı. Toplantının ardından NEC sergi salonunu da gezen Özlü, firmanın çalışmaları hakkında bilgi aldı.



"Bilişim Vadisi Japon yatırımcıları bekliyor"


Özlü, son olarak Tsukuba kentinde yer alan, Japon Uzay Araştırma Ajansı'nı (JAXA) ziyaret etti. JAXA Başkanı Naoki Okumura tarafından karşılanan Özlü, merkezin hazırladığı tanıtım sunumunu izledi. Burada Astronot Koichi Wakata ile bir araya gelen Özlü, merkezin çalışmaları hakkında bilgi aldı. JAXA'nın laboratuvarları ve sergi merkezini de gezen Özlü, ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulundu.





Japonya'daki temaslarını heyet olarak başarıyla tamamladıklarını anlatan Özlü, ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi noktasında büyük önem arz ettiğini söyledi. Japon yetkilileri ve iş adamlarını da Türkiye'ye davet ettiğini ve en kısa sürede ülkeye beklediğini belirten Özlü, "Hükümetimizin son dönemde yaptığı atılımlarla, Türkiye yatırımcılar için adeta cennet haline geldi. Bu imkanlardan Japon iş adamlarının da yararlanmasını istiyorum." diye konuştu.



Özlü, Türkiye'yi teknoloji üssüne dönüştürmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, bakanlık olarak bu kapsamdaki çalışmalara hız verdiklerini kaydetti. Japon yatırımcıları Bilişim Vadisi'ne davet eden Özlü, proje ve firmalara özel teşvik ve destek paketleri oluşturduklarını ifade etti. Japonya ziyareti kapsamındaki temaslarına tamamlayan Özlü, ülkeden ayrıldı.





MİRAİKAN, JAXA ve NEC


MİRAİKAN adıyla bilinen Müze, 2001 yılında Tokyo'da kuruldu. Bilim ve teknolojinin gelecekte üstleneceği rol ve ulaşabileceği nokta konusundaki çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere kurulan müzede, en son teknolojik gelişmeler, küresel çevre ve uzay araştırmaları konusundaki teknolojinin geldiği nokta sergileniyor. Bilim ve İnovasyon Ulusal Müzesi 2014 yılında ABD Başkanı Barack Obama, 2015 yılında ise Japon Başbakanı Shinzo Abe başta olmak üzere birçok devlet başkanı, başbakan ve bakan tarafından ziyaret edildi.



JAXA, 2003 yılında Japon hükümetinin uzay alanıyla ilgili çalışmalarını yürütmek üzere kuruldu. Ajans, Japon hükümetinin uzay alanındaki temel araştırma, geliştirme ve uzaydan yararlanma ile ilgili entegre operasyonları yürütüyor. Ayrıca JAXA'ya bağlı olarak faaliyet gösteren Tsukuba Uzay Merkezi'nde de uydu gelişimi, uyduların operasyonel kabiliyetinin geliştirilmesi, uzaydan alınan gözlem verilerinin analizi, Japon deney modülü "Kibo" ile uzay ortamının kullanımı ve astronot eğitimi verilmesi, roket ve diğer uzay ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, uzay faaliyetlerinin teşviki ve teknolojik araştırmanın geliştirilmesinin desteklenmesi gibi konularda çalışıyor.





Japon Elektrik Şirketi NEC, 1899 yılında Kunihiko Iwadere tarafından kuruldu. Teknoloji pazarında önemli bir yere sahip olan çok uluslu şirketin, yaklaşık 99 bin çalışanı buluyor. Yarı-iletkenler, bilgisayarlar, telekomünikasyon ekipmanların üretimi ve ilgili yazılım ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren firma, işletmelere, iletişim sağlayıcılara ve hükümet kuruluşlarına IT ve ağ çözümleri sağlıyor. Türkiye'ye ilk olarak, 1960'lı yıllarda telekomünikasyon ekipmanı tedarik eden NEC, 2010 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika operasyonları merkezini Türkiye'de kurmuştu.


#Asimo
#Honda
#Japonya
8 yıl önce