|

Çin şimdi de Apple'ı vurdu!

İlk darbesini Samsung'a indiren Çin'in yeni kurbanı Apple oldu.

Yeni Şafak
10:00 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 15:42 - 4/08/2015 Salı
Diğer

2014'ün son çeyreğinde iPhone 6 ailesinin çıkışıyla birlikte Çin pazarında ilk kez bir numaraya yükselen Apple son verilere göre üçüncülüğe geriledi.



Pazar araştırma ve analiz firmalarından

'in imzasını taşıyan

, Haziran sonu itibarı ile geride bıraktığımız 2015'in 2. çeyreği ertesinde Çin pazarının bir numarasına

%15.8

'lik pazar payı ile

Xiaomi

otururken onun hemen gerisinde ise

%15.4 ile Huawei

yer aldı. iPhone 6'nın çıkışı ile birlikte bundan önceki iki çeyreğin de birincisi olan Apple ise

%12.2

ile bronz madalyayla yetinmek durumunda kaldı. Apple'ın gerisinde ise

%8.1 ile Vivo

yer aldı. Samsung ise aşağıda gördüğümüz gibi son çeyrekle birlikte artık

'diğerleri'

sınıfına girdiği için pazar payının ne olduğunu bilemiyoruz. Keza HTC, Sony ve LG gibi ana akım üreticiler de aynı küme içerisindeler.






Gerçi bildiğimiz gibi Apple'ın pazar payı her sene iPhone'a göre şekillendiği için muhtemelen bu sene de içinde bulduğumuz çeyreği de üçüncü sırada tamamlayıp yılın son çeyreğinde yine birincilik koltuğuna oturacaktır. Keza 2016'nın ilk çeyreğini de biraz düşüşle de olsa ilk sırada kapatmasını bekliyoruz. Onun ertesinde ise iPhone 7'ye kadar yine gerileyecektir.





Tabii Apple'ın bu gerilemesinin Çin pazarında kan kaybettiği anlamına gelmediğinin de altını kalın harflerle çizelim. Dahası dünyanın bir numaralı akıllı telefon pazarı olan Çin, şu anda benzer şekilde Apple'ın da bir numaralı pazarı konumunda. Öyle ki bu yılın ilk çeyreğinde ABD'yi bile geçmeyi başardı. O kadar ki Çin pazarı tek başına Apple'ın kasasına 60 milyar dolar gelir ve 15 milyar dolar da net kar koydu.



Bu arada son dönemin en başarılı isminin kesinlikle Huawei olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Küresel çapta Samsung ve Apple'ın ertesinde üçüncülüğe kadar yükselen Çin devi kendi evinde de ikinciliğin sahibi. Ki öngörülere göre muhtemelen önümüzdeki çeyrekte Xiaomi'yi geçerek Çin pazarının bir numarasına oturması muhtemel. Ama daha da önemlisi şu ki, rekor sevkiyat rakamlarına erişen Huawei, bu başarıyı elde ederken ne ürün gamını daralttı ne de karından feragat etti.





#çin
#samsung
#iphone
#xiaomi
#huawei
#apple
9 yıl önce