|

Çin Trump’ı iPhone ile tehdit etti

ABD’nin 45. Başkanı olarak seçilen Donald Trump, seçim dönemi boyunca Çin ile olan ticari ilişkiler konusunda Obama yönetimini eleştiren sert açıklamalarda bulundu. Trump’ın seçim zaferi sonrası iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin seyri konusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

Yeni Şafak
11:30 - 14/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:36 - 14/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Çin, ABD'nin yeni başkanı seçilen Trump'ın bugüne kadar yaptığı açıklamalar doğrultusunda şimdiden gözdağı veriyor.

Çin hükümetine yakın İngilizce yayın organı The Global Times'ta yer alan bir

olası bir ticaret savaşına Çin'in sert bir karşılık vereceğini gösteriyor. Söz konusu makalede

Çin olası bir zıtlaşma durumunda ülkedeki iPhone ve Amerikan satışlarının durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirterek gerekirse satışı durdurmaya varabilecek önlemlerin alınabileceğini

ima eden cümleler kullanıldı.

Trump, seçim kampanyası boyunca Çin'den gelecek mallara yüzde 45 oranında gümrük vergisi uygulama sözü vermişti.

ABD'nin yeni başkanı, Çin için “kur manipülatörü" tanımlamasını kullanmıştı.



ABD'nin yeni başkanı bu politikasını ülke içerisinde yaşanan işsizlik konusundaki artış ve üretimi canlandırma adımları olarak göstermişti. Çin yönetimine yakın basın yayın organında çıkan editöryal makalede ise olası bu adımlara sert karşılık vereceklerini ifade eden cümleler yer alıyor.

Çin'in uygulanacak önlemlere “dişe diş" yaklaşımı çerçevesinde karşılık vereceği, Boeing yerine Airbus uçaklarının sipariş edilmesi, Amerikan otomobillerinin ve iPhone'un satışlarının gerilemesi, soya fasulyesi ve mısır ithallerinin durdurulması ve ABD'de okuyan Çinli öğrencilerin sayısına kısıtlama getirilmesi gibi önlemler alabileceği üzerinde duruluyor.


ABD Başkanı Trump, başkanlık boyunca belirli ürünlere gümrük vergisi uygulama hakkına sahip de olacak. Ancak tüm ürünlere sadece 150 gün geçerli olmak üzere maksimum yüzde 15 oranında gümrük vergisi uygulayabilecek. Tabii bu kararı alması için ülkede olağanüstü halin geçerli olması gerekiyor. The Global Times'ın makalesinde Trump “kurnaz bir işadamı" olarak tanımlanırken, seçim dönemi boyunca verdiği sözlerin birçoğunun yerine getirilmeyeceği ifade ediliyor.



Çin'in ABD'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu da hatırlatalım.

Bu arada Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Donald Trump'ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı. Görüşmede Cinping'in ortak çalışmanın önemine dikkat çektiği belirtilirken, iki liderin daha yakın iletişim içinde olmak ve kısa süre içinde yüz yüze görüşme konusunda da anlaştığı duyuruldu.










#kur manipülatörü
#Çin
#ABD
#Donald Trump
7 yıl önce