|

Darbenin püskürtülmesinde kritik rol oynayan 5 teknoloji

15 Temmuz'da FETÖ'cü hainlerin kalkıştığı darbe girişiminin bastırılmasında teknolojik gelişmeler de önemli rol oynadı. O gecenin seyrini değiştiren 5 teknolojik gelişmeyi derledik.

Yeni Şafak
17:41 - 15/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 18:35 - 15/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
15 Temmuz 2016'da, FETÖ'cü hainlerin darbe girişimini ilk kez Yeni Şafak ve TVNET duyurmuştu.
15 Temmuz 2016'da, FETÖ'cü hainlerin darbe girişimini ilk kez Yeni Şafak ve TVNET duyurmuştu.

Tam 1 yıl önce, 15 Temmuz 2016’da FETÖ’cü hainlerin komuta kademesini ele geçirmeye çalışarak, Türkiye demokrasisine, milletin iradesine darbe girişiminde bulundu. Milyonların meydanlara çıkmasıyla, tanklara ve darbecilere dur demesiyle FETÖ’nün hain emelleri de suya düşmüş oldu.

, eski ihtilallerin aksine teknolojinin damarlarımıza kadar işlediği bir dönemde meydana gelmesi, belki de önüne geçilmesinde en büyük etken oldu. Halk sosyal medyadan, haber sitelerinden ve televizyonlardan gelişmeleri takip etti. Yapılan çağrılar üzerine milyonlar meydanlara çıkıp darbeye dur dedi.

Velhasılıkelam darbe kalkışmasının bastırılmasında teknolojik gelişmelerin varlığının göz ardı edilmemesi gerekiyor.


İşte o gecenin seyrini değiştiren 5 teknolojik gelişme:
1- FaceTime


Apple’ın 2010 yılında tanıttığı FaceTime uygulaması görüntülü konuşma imkanı sunuyor. 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın FaceTime ile CNN Türk yayınına bağlanarak halkı meydanlara ve havalimanlarına davet etmesi, darbeye direnişin en büyük tetikleyicisi oldu.

2- Sosyal medya


Sosyal medyanın gücü darbe girişimiyle birlikte çok daha iyi anlaşılmış oldu. Meydanlara çıkılması, darbecilerin engellenmesi, yaralılara yardım edilmesi ve daha pek çok konuda halk organize oldu.

Darbe girişimini ilk duyuran
toplamda 50 milyonun üzerinde kişiye ulaştı.
3- Televizyon ve uydu

15 Temmuz’da ne olup bittiğini anlamak isteyen milyonlarca kişi televizyonlarını açtı. FaceTime aracılığıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı televizyonlarda dönmeye başladı. Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra, diğer devlet büyükleri ve yorumcuların da çağrısı, insanların bilinçlenmesinde ve sokağa çıkmasında önemli rol oynadı.

Yeni Şafak ile birlikte darbe girişimini ilk duyuran televizyon kanalı TVNET oldu. Saat 22.51’de TVNET’te FETÖ üyelerinin darbe kalkışması içinde olduğu son dakika olarak duyuruldu.

4- Hızlı ve kesintisiz internet

Elbette FaceTime uygulaması, sosyal medya ve internet haberciliğinin altında bir internet bağlantısı yatıyor. Belki de 15 Temmuz darbe girişimini 1960 ve 1980 darbesinden ayıran en büyük etken internet oldu. Zira o dönemde Türkiye’de internet bulunmuyordu. Fakat bu teknolojinin bu denli yaygınlaşması ve 7’den 70’e herkes tarafından kullanılması, darbe girişiminden herkesin hızlı bir şekilde haberdar olmasını sağladı.

5- SMS

Her ne kadar eski bir teknoloji olarak görünse de SMS’ler 15 Temmuz’da önemli bir rol oynadı. Zira akıllı telefonu olmayanlar dahi telefonuna gelen SMS’lerle meydanlara akın etti. GSM operatörleri, STK’lar, belediyeler ve pek çok kurum ve kuruluş, halkı
tutmak için meydanlara SMS ile davet etti.
#15 Temmuz
#Darbe girişimi
#Teknoloji
7 yıl önce