|

Dev siber saldırı geride kaldı

Dün akşam saatlerinde ABD'ye tarihin en büyük siber saldırılarından biri düzenlendi. Hackerlar, Twitter, Reddit, Spotify, PayPal ve Netflix gibi dünyaca ünlü sitelerin DNS sağlayıcılarına DDoS saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu dünya genelinde birçok siteye erişim kesildi. WhatsApp'ın da etkilendiği siber saldırılar, saatler süren uğraşların sonucunda püskürtüldü.

Yeni Şafak
09:56 - 22/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:20 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünyaca ünlü internet sitelerinin DNS sağlayıcılarına siber saldırı düzenlendi.
Dünyaca ünlü internet sitelerinin DNS sağlayıcılarına siber saldırı düzenlendi.

İnternet alemi, dün akşam saatlerinde dünya tarihinin en büyük siber saldırılardan birine maruz kaldı. Hackerlar, ABD'deki önemli internet sunucularına DDoS saldırısı düzenledi. Yerel saatle 11.10 sularında başladığı ifade edilen saldırı neticesinde GitHub, Twitter, Reddit, Spotify, PayPal, Netflix, SaneBox, AirBnB ve Heroku gibi dünyaca ünlü sitelerin DNS sağlayıcılarının bağlantıları kesildi.



Sistemlerinde sorun yaşayan siteler, DNS sağlayıcılarındaki sıkıntıyı bu şekilde dile getirdi.





  • DDoS saldırıları nedir?
  • Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) olarak bilinen DDoS saldırıları, öncelikli olarak erişilebilirliği hedef alıyor. Bu tip siber saldırılarda sistemin kaldırabileceği yükün çok üzerinde anlık istek, anlık kullanıcı sayısı ile sistem yoruluyor ve cevap veremez hale getiriliyor. Bu şekilde kullanıcıların siteye erişimleri engelleniyor.

Henüz kaynağı bilinmeyen saldırının haritası çıkarıldı. Haritaya göre DDoS saldırılarının ABD'nin doğu ve batı eyaletlerine düzenlendiği görünüyor.





DDoS saldırısından ötürü WhatsApp iletilerinde de sorun yaşandı. Milyonlarca kullanıcının WhatsApp'tan gönderdiği fotoğraf ve video karşı tarafa iletilmedi. Hatta bir ara sorunun WhatsApp'ta olduğu düşünüldü fakat burada yaşanan aksaklığın DDoS saldırıları nedeniyle olduğu anlaşıldı.



Dev siber saldırıyla alakalı BTK Başkanı Dr. Ömer Faruk Sayan da açıklamalarda bulundu. Sayan, Siber Olaylara Müdahale Ekiplerini (SOME) ve vatandaşları siber saldırılara karşı duyarlı olmaları hususunda uyardı:



  • "Atakların, bu sitelerin birçoğuna hizmet veren DYN IPM DNS servis sağlayıcısına yapılan DDOS ve benzeri saldırılar sonucunda, bu hizmeti alan Twitter, SoundCloud, Spotify, Netflix, Reddit, Disqus, PayPal, Basecamp, Business Insider, CNN, Esty, Github, Guardian.co.uk, Imgur, HBO Now, Pinterest, Recode, The Verge ve Wired gibi servislerin de etkilendiği tespit edildi. Halihazırda söz konusu global servis sağlayıcıların ilgili hizmetlerinden yararlanılabilmekle birlikte ABD menşeli olası yavaşlamaların tekrar yaşanması ihtimal dahilindedir."

Saatler ilerledikten DDoS saldırıları püskürtüldü ve dünyaca ünlü siteler normal şekilde çalışmaya başladı. Gelişmeleri CNBC resmi Twitter adresi üzerinden duyurdu; ABD'deki DNS sağlayıcılarının normale döndüğünü belirtti:





#Siber Saldırı
#Hacker
#DDoS
#Twitter
#WhatsApp
#GitHub
8 yıl önce