|

Devlerin gözü Apple'da: Intel, Samsung ve TSMC

İşler kızışıyor. Dünyanın bir numaralı yarı iletken üreticisi Intel, Apple'ın bir sonraki yongasetinin tedariği için düğmeye bastı.

Yeni Şafak ve
11:32 - 17/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 12:08 - 17/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Apple'ın iPhone 6S ailesi ile birlikte tanıttığı ve tüm beklentileri aşarak adeta masaüstü işlemcilerine kafa tutan bir performans sergileyen A9'un dumanı henüz tütedursun, önümüzdeki sene gelecek olan iPhone 7 neslini güçlendirecek A10 yongasetini kimin üreteceğine yönelik söylentiler aldı başını gitti bile.



Bildiğimiz üzere A9, Samsung ile TSMC'nin tesislerinde üretilmişti. İşte şimdi

'te okuduğumuz habere göre, bir sonraki yongaseti için dünyanın bir numaralı yarı iletken üreticisi (ve aynı zamanda x86 patentinin sahibi) Intel'in ismi gündeme geldi. Denilen o ki, Apple'a bir sonraki nesil LTE modemini tedarik edebilmek için düğmeye basan Intel, kendi tasarımı olan Intel 7360 LTE modem yongasını A10'a entegre edebilmeleri için 1000 kişilik bir ekip kurmuş durumda. İlk hedef halihazırdaki tedarikçi Qualcomm'un 9X45 LTE modeminin yerini alabilmek nihai hedefse içinde hem işlemciye hem de modeme yer veren komple bir yongaseti üretebilmek. Intel'in başarılı olması halinde Apple'ın bu teknolojiyi lisanslayacağı ve kendi markası altında yeni iPhone/iPad serilerinde kullanmaya başlayacağı belirtiliyor ki böyle bir senaryoda Samsung ve TSMC komple devre dışı kalması ihtimali mevcut. Ne de olsa Intel, dünyanın bir numaralı üretim bandı hacmine sahip ki, bunun anlamı Apple'ın ihtiyaç duyacağı yongasetlerini komple kendi tesislerinde üretebilecek oluşu. Kaldı ki gerek Apple ile Intel'in zaten yıllardan beri süregelen iş ortaklıkları olsun ve gerekse de Intel'in Samsung'tan farklı olarak Apple'a doğrudan rakip olmaması olsun bu tür bir olasılığın Apple tarafından desteklenmesi için yetip de artan bir sebep.







Bildiğimiz gibi Samsung -ki kendileri Intel'in hemen gerisinde 2 numaralı iletken üreticisi- sadece akıllı telefon üreten bir isim olmaktan öte; belleklerden, yongasetlerine, modemlerden panellere kadar envai çeşit bileşeni hem kendisi tasarlıyor hem üretiyor hem de satıyor ya da kendi ürünlerinde kullanıyor. Keza bir de Apple örneğinde olduğu gibi diğer firmaların tasarımlarını kendi tesislerinde üretim faaliyeti mevcut.



Diğer senaryo ise -yani Intel'in başarılı olamama şıkkı- Apple'ın yola yine TSMC ve Samsung ile devam edecek oluşu demek. Bununla birlikte J.P. Morgan analizcilerinden

, iPhone 7 yongasetinin üretiminin komple TSMC tarafından gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bunun iki sebebi olabilir; ilki yukarıda da belirttiğimiz gibi Apple'ın en büyük rakibini beslemek istememesi. Diğeri ise, her ne kadar Apple aksini belirtmiş olsa da, TSMC'nin üretimi olan yongasetlerinin Samsung'unkilerden daha düşük güç tüketimine ve bu doğrultuda batarya performansına sahip olduğuna yönelik iddiaların internet sitelerinde testler eşliğinde boy boy yayımlanmış oluşu. Ki bu da son kullanıcıda ister istemez TSMC lehine bir algı uyandırmaya yetti de arttı bile.







Bununla birlikte açıkçası Apple'ın yongasetlerinde TSMC'yi tek üretici olarak kabul edeceğine pek ihtimal vermiyoruz. Bunun iki sebebi var, ilki Apple'ın daima yedekli çalışması ikincisi ise TSMC'nin üretim tesislerinin iPhone'lara yetecek ölçüde geniş bir kapasiteye sahip olmaması. Haliyle tahminimiz iyi ihtimalle TSMC'ye aslan payının verilmesi Samsung'un ise kalanları alacak oluşu. Gerçi bundan bile pek emin değiliz çünkü böyle bir durumda da Samsung, ekonomik gücünü arkasına alarak, Apple'ın karşısına TSMC'den çok daha uygun maliyetli bir teklifle çıkacaktır ki bu da nihai aşamada Apple'ın daha çok kazanması anlamına geleceğinden tercihini etkilemesi kaçınılmaz.



Velhasıl Samsung'un da, TSMC'nin de Apple'ın ana tedarikçiliğini sürdürebilmelerinin tek yolunun Intel'in başarısızlığına bağlı olacağı da neredeyse muhakkak. Aksi durumda yukarıda da belirttiğimiz gibi Apple Intel ile olan iş ortaklığını bu alana da yayar ve TSMC'yi iyi ihtimalle ikincil tedarikçisi olarak görevlendirip, Samsung'u tamamen devre dışı bırakır.





#apple
#intel
#samsung
#tsmc
#iphone
#iphone 7
#iphone 6s
9 yıl önce