|

Devlet yerli malı Google peşinde

00:00 - 28/11/2009 Cumartesi
Güncelleme: 18:27 - 28/11/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Devlet yerli malı Google peşinde
Devlet yerli malı Google peşinde

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 'yerli arama motoru' kurulmasına yönelik çalışmaları 2010 yılında tamamlamayı hedeflediklerini ve 'Anaposta Projesi' kapsamında, her çocuğun doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı olan bir posta adresine sahip olacağını bildirdi. 


BTK Başkanı Acarer, 'Youtube' ve 'Google' başta olmak üzere mevcut tüm arama motorlarının yabancı kaynaklı olduğunu hatırlatarak, 'Bu nedenle, şu andaki internet yoluyla yapılan her türlü haberleşme yabancı ülkelere gidiyor, oralardan geri geliyor. İşin bu açıdan bir güvenlik tarafı var' dedi. 


Mevcut yabancı arama motorlarının Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini, ülke hassasiyetlerine zaman zaman duyarsız kaldığını ifade eden Acarer, Türkçe karakterlerden kaynaklanan sıkıntılar da yaşandığını dile getirdi. 


Acarer, şunları kaydetti:


'Yerli arama motorunun kurulmasına yönelik çalışmaları 2010 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Çalışmalarımızı, üniversitelerin yanı sıra işletmecilerle birlikte sürdürüyoruz. Yerli arama motorunun Türkiye'nin yanı sıra Türk cumhuriyetleri ile İslam ülkelerinde de çok tutulacağını ve bu ülkelerin bizim arama motorumuza çok daha fazla güveneceğini düşünüyorum.'

14 yıl önce