|

Drone'lara 'zorunlu' kısıtlama!

GPS bazlı uzaktan kontrol yazılımıyla artık istesek de belirli bölgelere giremeyeceğiz.

Yeni Şafak ve
21:34 - 3/01/2016 Pazar
Güncelleme: 19:35 - 3/01/2016 Pazar
Yeni Şafak

Hatırlarsanız bundan iki ay kadar önce sizlere

haber vermiştik. İşte bu yolda ilk net adım geldi.



Dünyanın bir numaralı drone üreticisi DJI, GPS bazlı uzaktan kontrol yazılımının beta versiyonunu

. GEO (Geospatial Environment Online) ismini taşıyan programı tam karşılamamakla birlikte 'Çevrimiçi Coğrafi Uçuş Çevreseli' olarak tanımlayabiliriz. Olay şu ki, -şimdilik uygulama yükleme üzerinden yürütülse de- önümüzdeki dönemde satacağı drone'lara bu yazılımı gömecek olan DJI bu sayede drone sahiplerinin girişin kısıtlı yahut güvensiz olduğu bölgelerde aletlerini uçurması engelleyecek. Yani mesela bizden örnek verecek olursak TBMM, MİT, havalimanları, hapishaneler, güç tesisleri vb. gibi yerlerde veya eğer o an aktif bir müsabaka varsa stadyumlarda vs. uçuramayacağız. Uçuramayacağız derken istesek de uçuramayacağımızın altını çizelim. Çünkü alet otomatik olarak oralara girmeyecek ve bizi de konuya ilişkin kontrol panelinden bilgilendirecek.



Bildiğimiz gibi uzun bir süreden beri drone düzenlemesi üzerine çalışmalar yürüten ABD Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı FAA (Federal Havacılık Kurulu) geçtiğimiz yılın sonunda kararı çıkarmış ve

. İşte DJI'ın bu kısıtlamasının sebebi de üçüncü parti kişi ve kurumların yetkisiz eylemlerinden ötürü kendi başının derde girmesini engellemek.



Kısıtlamaların, yüksek gizlilik veya güvenlik gerektiren belirli bölgeler hariç kalmak kaydıyla, drone sahipleri tarafından geçici olarak kaldırılabileceğini de not olarak düşelim bu arada. Fakat bunun için drone sahibi artık kimse DJI'a 'onaylanmış hesap' sunması gerekecek. Yani telefonunu, kredi kartı bilgilerini vs. verip kendisini sisteme tanıtacak ki yine bir terslik halinde gelebilecek cezai müeyyide doğrudan ona uygulanacak.



Halihazırda beta sürümü yayımlanan GEO'nun Android APK'sını buradan indirebilirsiniz. iOS içinse flysafe@dji.com adresine e-posta atıp yükleme izni almanız gerekiyor akabinde gerekli onayın çıkmasıyla uygulamaya erişim sağlayabiliyorsunuz. Final sürüm de muhtemelen kısa süre içerisinde yayımlanır.




#drone
#insansız hava aracı
#iha
#dji
#geo
8 yıl önce