|

Dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi Çin oldu

Çin Ulusal Enerji İdaresi tarafından açıklanan rakamlar incelendiğinde ülkenin 2016 yılı sonu itibariyle dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi olduğunu gösteriyor.

Yeni Şafak
14:33 - 6/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:40 - 6/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Çin dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi oldu.
Çin dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi oldu.

Dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda ilerleyen fakat sık sık hava kirliliği ve kömür enerjisine olan bağımlılığı ile gündeme gelen Çin, temiz enerji konusunda karnesi başarısız bir ülke izlenimi veriyordu. Fakat Çin Ulusal Enerji İdaresi tarafından açıklanan son rakamlar, tam tersini gösteriyor. Açıklanan rakamlara göre, Çin'in güneş enerjisi üretimi 2016'da ikiye katlandı ve yılsonu itibarıyla 77.42 gigawatta ulaştı. Bu bir dünya rekoru olsa da ülkenin nüfusuyla kıyaslandığında yetersiz olduğunu söylemek gerek.



Güneş enerjisi miktarı dünya ortalamaları dikkate alındığında büyük gözükse de Çin için çok az bir karşılığı var. Çin'in toplam enerji üretimi içinde güneş enerjisinin payı henüz yüzde 1 seviyesinde. Fakat Çin 2020 yılına kadar üretim kapasitesini 110 gigawattın üstüne çıkarmayı hedefliyor. Çin hâli hazırda yüzde 11 seviyesinde seyreden fosil dışı enerjisi kullanımını 2030 itibarıyla yüzde 20'ye yükseltmeyi hedefliyor.



#Çin
#Güneş Enerjisi
7 yıl önce