|

Dünyanın önde gelen markaları YouTube'u bırakıyor

Google'ın bünyesinde bulunan popüler video sitesi YouTube'un filtreleme sisteminde yaşadığı hata, pahalıya patlamış gibi görünüyor. Dünyanın önde gelen markalarının reklamlarını nefret söylemleriyle dolu içeriklerin öncesinde ve sonrasında yayınlayan video platformu, markaların bir bir kaçmalarına neden oldu.

Yeni Şafak
11:30 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:58 - 29/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Dünyanın önde gelen markaları YouTube'tan videolarını çekmeye başladı.
Dünyanın önde gelen markaları YouTube'tan videolarını çekmeye başladı.

Google'ın bünyesinde bulunan popüler video sitesi YouTube, nefret söylemleriyle dolu içeriklerin öncesine ve sonrasına ünlü markaların reklamları yerleştirmesi büyük tepkiye neden oldu. Başlangıçta sözlü tepki gösteren firmalar, marka değerlerini zedelediği görüşü ile YouTube'a verdikleri reklamları geri çekme kararı aldı.



Söz konusu olaydan ciddi etkilenen YouTube, olaya ilişkin açıklama yaptı. Popüler video sitesinin belirttiğine göre filtreleme sisteminde yaşanan bir sorun, bu durumun ortaya çıkmasına neden oldu. Olay üzerine ayrıntılı bir inceleme yapan firma, sorunun kaynağını bularak çözdü. Lakin GM, PepsiCo, Starbucks, FX Networks ve Wal-Mart gibi dünya markaları , "YouTube'un video filtreleme sisteminde yaşanan problemi büyük bir üzüntüyle takip ettik ve ciddi anlamda hayal kırıklığına uğradığımızı söyleyebiliriz. Bizim gibi bir markanın isminin bu tarz videolarla birlikte anılması mümkün dahi değildir." şeklinde açıklama yaparak reklamlarını YouTube'dan çekeceklerini belirtti.



Ne yazık ki YouTube'un gözden kaçırdığı bu hata, video devine büyük mali ve prestij kaybına neden oldu. Olay üzerine açıklama yapan Google sözcülerinden Ronan Harris'in, şunlara değindi;



  • "Google reklamlarının nerede görüntüleneceğini tanımlayan katı politikalara duyulan ihtiyacın farkındayız. Bu politikaların amacı reklamların, nefret dolu konuşmalar, rahatsız edici veya saldırgan içerikli sayfalarda ya da videolarda görüntülenmesini yasaklamaktır. Söz konusu politikalarımız durumların büyük çoğunluğunda, amaçlandığı gibi çalışmaktadır. Kötü reklamcılık uygulamalarını engellemek için her yıl milyonlarca dolar yatırım yapıyor ve binlerce kişi istihdam ediyoruz.
  • Bununla birlikte, ağımızdaki milyonlarca site ve YouTube'a bir dakika içerisinde yüklenen 400 saatlik video söz konusu olduğunda, her zaman hatasız olamadığımızın da farkındayız. Toplamın çok sınırlı bir yüzdesinin söz konusu bazı durumlarda, para kazanma politikalarımızı ihlal eden içeriklerde de reklamlarımız görüntülenebiliyor. Böyle durumlarda ilgili reklamı derhal kaldırıyoruz, ancak daha fazlasını yapabileceğimizi ve yapmamız gerektiğini de biliyoruz.
  • Hizmetlerimizi hem başarılı hem de güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için yayıncılarla, reklamverenler ve ajanslarla birlikte çalışarak bu sorunları çözme ve daimi güvenlerini kazanma konusunda kararlıyız.”


Yaşanan olay üzerine dünyanın önde gelen markaların aldığı karar diğer markaları da etkiler mi? Zaman içerisinde göreceğiz. Şayet diğer markalarda yaşanan olaya ilişkin emsal bir karar almaya karar verirse YouTube'un ciddi bir zarar görmesi kaçınılmaz görünüyor. Zira bildiğiniz üzere YouTube kullanıcı profili her kategoride önemli izleyici kitlesine sahip. Söz konusu sıkıntılı durum iki tarafı da etkileyebilir.


İşte YouTube'un kategorilere göre izlenme oranları;




#YouTube
#GM
#Relam
7 yıl önce
default-profile-img