|

Edward Snowden ile ünlenen Lavabit geri dönüyor

2013'te Edward Snowden'ın bilgilerine erişmek için FBI'ın incelemek istediği Lavabit adlı e-posta servisi bu isteği reddetmiş ve eylemlerine son vermişti. Ladar Levison tarafından kurulan şifreli e-posta servisi Lavabit tekrar geri dönmeye hazırlanıyor.

Yeni Şafak
15:27 - 24/01/2017 Salı
Güncelleme: 15:28 - 24/01/2017 Salı
Yeni Şafak

ABD'li bilgisayar uzmanı, eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden gizli NSA belgelerini medyaya ifşa ederek NSA tarafından yürütülen küresel izleme aletlerinin işletme detaylarını, Beş Göz ortaklarını ve birçok ticari ve uluslararası ortağı ortaya çıkarması sonrası hakkında soruşturma başlatılmıştı. Edward Snowden'in o dönem en güvenli e posta servislerinden olan Lavabit'i kullandığı tespit edilmişti.



2013'te Edward Snowden tarafından kullanıldığı iddiasıyla FBI tarafından incelenmek istenen e-posta servisi, kullanıcıların e postalarını şifrelemede kullanılan SSL anahtarını FBI ile paylaşmaktansa eylemlerine son vermeye karar vermişti. O dönem Lavabit'in aldığı bu karar çok konuşulmuş, pek çok kişinin gizli bilgileri FBI'ın eline geçmemişti. Ancak bu karar sonrası Lavabit'in kapanması ile birçok kullanıcı hesaplarına erişemediği gibi tüm eski postalarda silinmiş oldu.



Lavabit daha güçlü geliyor


Lavabit'in aradan geçen zamanda özellikle SSL anahtarı konusunda kendini geliştirmesi gerekiyor. Bu sebeple yeni versiyonda e-postaların şifrelenmesini sağlayacak SSL anahtarları, bir donanım güvenlik modülünde saklanacak. Bu cihaz anahtarları kaydetmek, mesajları şifrelemek ve şifreli mesajları açmak için kullanılıyor. Söz konusu cihaza dışarıdan müdahale etmek ise imkânsız çünkü cihaza girilen anahtarları Lavabit dâhil kimse görmüyor; bu yüzden kimse içerisinde bulunan mesajları okuyamıyor veya paylaşamıyor. Anahtarlar cihazdan zorla alınmak istenirse cihaz bir mekanizmayı harekete geçirerek şifreleri sonsuza dek yok ediyor. Bu da Lavabit'i alanında en güvenli e posta servisi yapıyor.



Yeni sistem ile 3 seçenek geliyor


Lavabit yeni sistem ile kullanıcılara 3 seçenek sunacak: Güvenen, Temkinli ve Paranoyak. Kullanıcılar bunlardan bir tanesini seçerek maillerine ne kadar katı ve güvenli bir şekilde şifreleneceğini seçmiş olacak. Güvenen seçeneğini seçenler maillerin Lavabit sunucularında barınmasına onay vermiş olacak. Eğer Temkinli seçeneğini seçerseniz kullanıcılarla ilgili veriler Lavabit'e gitmeyecek. Kullanıcılar kendi sunucularında Lavabit hizmetini kurabilecek. Paranoyak seçeneği ise daha çok aktivistler, gazeteciler ya da muhbirler için geliştirilmiş. Kullanıcının bu seçenekte de yine kendi cihazına yazılım kurması gerekiyor. Ancak başka bir cihazdan mesajlara erişebilmek için şifreleme anahtarının ilk cihazdan alınıp fiziksel olarak bir başka cihaza taşınması gerekiyor



Rakipleri zorlu ama Snowden faktörü var


Lavabit'in tekrar eskisi kadar popüler olması için rakiplerini geçmesi gerekiyor; benzer güvenlik önlemleri sunan servislerde var. Fakat Lavabit'in Snowden faktörü ile öne çıkması bekleniyor. Edward Snowden'a göre, daha önce müşterilerinin verilerini paylaşmaktansa şirketi kapatacak kadar gizliliğe bağlı olan Lavabit, bugün müşterilerine bu derece güvence sunabilen tek şirket konumunda.



#Lavabit
#Edward Snowden
7 yıl önce