|

Elektronik sigara nedir? Neden patlar?

ABD'de yaşayan Andrew Hall'ın yüzünde elektronik sigaranın patlaması, bu cihaza olan bakış açısını bir anda değiştirdi. E-sigaraların içinde bulunan batarya, iyi yerleştirilmediği ve yeterli alan bırakılmadığı takdirde patlayabiliyor. Bu da kullanıcıyı ağır bir şekilde yaralayabiliyor. İşte elektronik sigara hakkındaki detaylar ve sağlığa zararları...

Yeni Şafak
14:50 - 18/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:05 - 18/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Elektronik sigaranın içinde bulunan likitin içeriğinde nikotin, meyve aromaları ve enbase gibi bileşenler yer alıyor.
Elektronik sigaranın içinde bulunan likitin içeriğinde nikotin, meyve aromaları ve enbase gibi bileşenler yer alıyor.

Kısaca e-sigara olarak adlandırılan yeni nesil elektronik sigaralar, tütün mamullerine duyulan bağımlılıktan kurtarmak ve sigaranın zararlarını azaltmak amacıyla tasarlandı. Elektronik sigara, kullananların tıpkı nargilede olduğu gibi sigaraya oranla oldukça yoğun 'buhar' çıkartmasını sağlıyor.







E-sigara aslında atomizer, likit ve batarya sistemine dayalı basit bir düzenek. Likitin içeriğinde nikotin, meyve aromaları, tütün çiçeği ve enbase bulunuyor. Elektronik sigaralar, içeriğinde sigaradaki gibi kanserojen maddeler olmadığı için bir hayli övülüyor. Sosyal medya reklamlarıyla ve çeşitli kampanyalarla satın alınması için teşvik ediliyor. Fakat bu ürünler aslında göründüğü kadar masum değil…






Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğümüz üzere Andrew Hall isimli bir kişinin kullandığı elektronik sigara, tam içtiği esnada yüzünde patladı. Hall'ın yüzünde ve boynunda 2. derece yanık oluştu ve 7 dişi düştü.



Sigarayı bırakmak için yaklaşık 1 yıldır elektronik sigara içen Andrew Hall, yanlış bir şey yapmadığını söylemekle yetindi:



  • “Bunu yaklaşık bir yıldır kullanıyorum ve sizi temin ederim yanlış hiçbir şey yapmadım."


Şüphesiz hayatının şokunu yaşayan talihsiz adam, dünya çapında elektronik sigaralara karşı olan bakış açısının da değişmesine neden oldu. Elektronik sigaralar patlayabiliyor; üstelik bu olay ilk değil!







Yukarıdaki fotoğrafta yine patlayan bir e-sigara görüyoruz. Neyse ki bu kez bir kişinin elinde patlamış ve Andrew Hall'da olduğu kadar büyük hasar vermemiş. Peki, elektronik sigaralar neden patlıyor?



Pek çok satıcı e-sigarayı pazarlarken patlama ve yangın riskinden bahsetmiyor ama evet, elektronik sigaraların patlama riski bulunuyor. Üstelik sadece şarj sırasında değil, kullanım sırasında da patlayabiliyor. Bildiğimiz üzere Samsung'un fiyasko akıllı telefonu Note 7'de patlamalarıyla meşhurdu. Fakat burada patlamadan kastımız telefonun aşırı ısınması ve duman çıkarmasıydı. E-sigaraların ise bomba etkisi yaparak aniden patladığı ve çevresine büyük zarar verdiği ifade ediliyor.



E-sigaraların patlamasına yönelik ABD'de FEMA'nın (Federal Kriz Yönetimi Ajansı) yaptığı araştırmaya göre patlamadaki en büyük sebep cihazlarla uyumlu olmayan şarj aletleri. Bu araştırma, aynı zamanda patlamanın kaynağının batarya olduğunu gösteriyor. Yani patlayan e-sigaranın kendisi veya içindeki kartuş değil, batarya.





Bu konuda yapılan araştırmalar, kalem şeklindeki ince e-sigaraların patlamaya daha meyilli olduğunu gösteriyor. Zira daha ince ve şık bir görüntü elde etmek isterken, çıkartılamayan ve gövdeyle bütünleşik tasarlanan bataryalar, cihaza iyi bir şekilde yerleştirilemeyince ve yeterli alan bırakılmayınca tehlikeli hale dönüşüyor.



Öte yandan elektronik sigaranın tek tehlikeli yanı patlayabilir oluşu değil. Atina Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, e-sigara kullanan birinde nefes darlığı olma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. E-sigaranın etkisi bünyeden bünyeye de değişiklik gösterebiliyor. Likitte bulunan nikotin, alerjik reaksiyonla vücuttaki gözenekleri tıkayarak hastanelik olmanıza neden olabiliyor.



Türk Toraks Derneği de geride bıraktığımız aylarda e-sigaranın sigara bırakma aracı olmadığını ifade etmiş ve sağlığa zarar verdiği uyarısını yapmıştı. Bu ürünün, tıpkı normal sigara kadar sağlığa zararlı olduğu ve bağımlılık yaptığı belirtilmişti.


  • Tabii elektronik sigaranın zararlı olması, insanların sigara içmeye devam etmesi gerektiği anlamına da gelmiyor. Bu konuda özellikle Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay Cemiyeti'nin ciddi girişimleri bulunuyor. Sigarayı bırakmak için elektronik sigara kullanmak yerine daha kesin ve sağlıklı çözümlerin tercih edilmesi gerekiyor.
#Elektronik sigara
#E-sigara
7 yıl önce