|

Facebook dünyaya internet sağlamaya bir adım daha yaklaştı

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg dünyanın her köşesine internet sağlamaya oldukça kararlı görünüyor. Geçtiğimiz yıl tanıttığı ve ilk uçuşunu gerçekleştiren devasa drone Aquila ile ilgili çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Yeni Şafak
10:15 - 4/07/2017 Salı
Güncelleme: 10:26 - 4/07/2017 Salı
Diğer
Facebook'un internet dağıtan güneş enerjili drone'u Aquila başarılı bir test uçuşu gerçekleştirdi.
Facebook'un internet dağıtan güneş enerjili drone'u Aquila başarılı bir test uçuşu gerçekleştirdi.

Facebook geçtiğimiz yıl dünyanın internet erişimi olmayan bölgelerine internet ulaştırabilmek için büyük bir adım atmış ve bir drone tasarlamıştı.

Facebook şirketi devasa Aquila ismi verilen drone ikinci uçuşunu tamamladı. Aquila’nın ilk başarılı deneme uçuşu geçen yıl yapılmıştı ve iniş sırasında bir kaza ile sona ermişti.

Boeing 737 uçağının kanat açıklığına sahip olan devasa drone güneş enerjisi ile çalışıyor ve 914 metre yükseklikte bir saat 46 dakika kalabiliyor.


Test uçuşu hakkında açıklama yapan Mark Zuckerberg şu ifadeleri kullandı:



  • “Aquila’nın verimliliğini optimize etmemize yardımcı olacak pek çok veri topladık. Aquila hazır olduğu zaman, güneş ışığı ile dünyanın her tarafına internet bağlantısı sağlayan dev bir filo olacak. Bugün dünya nüfusunun(4 milyar insan) yarısı internete hala erişemiyor. Aquila, bir gün bunu değiştirmeye yardımcı olacak.’’

Aquila, kendi kendine uçma kabiliyetine sahip bir drone ancak gerekli olduğu durumlarda bir uçuş ekibi tarafından elle kontrol edilebiliyor.

Facebook, Aquila’nın 18 bin metre yükseklikte aylarca yere inmeden hizmet vermesini istiyor.

Facebook’un havacılık platformu direktörü Luis Gomez dev drone ile ilgili teknik detayları paylaştı:

  • “Aquila, tasarımı gereği hızlı bir şekilde çalışmıyor. Yavaşça tırmanıyor ve yalnızca 20-30 km hız ile hareket ediyor. Aquila’yı bu şekilde tasarladık çünkü internet erişiminin bölgeye sağlanabilmesi için yavaş hareket etmesi önemli. Aquila güneş enerjisi ile çalışan çok tasarruflu bir motora sahip.”

Facebook geçtiğimiz yıl kaza ile sonuçlanan inişten sonra insansız hava aracında büyük değişikliklere gitti. Bunlardan bazıları yeni spoylerlerin eklenmesi, otopilot yazılımının değiştirilmesi ve inişi desteklemek için yatay bir pervane mekanizmasının kurulması oldu. Bu değişiklikler ile Mark Zuckerberg’in dünyanın her yerine internet sağlama hayaline bir adım daha yaklaşıldı.

#Facebook
#Drone
#İnternet
#Mark Zuckerberg
7 yıl önce