|

Facebook'tan rekor üzerine rekor!

Böyle giderse Google'ı bile geçip dünyanın bir numarasına oturacaklar!

Yeni Şafak ve
14:36 - 5/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:36 - 5/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Dünyanın bir numaralı sosyal ağı, bir numaralı anlık sohbet aracısı (Malum Whatsapp da Facebook'un) ve yine bir numaralı fotoğraf paylaşım platformu (Instagram'da kendilerinin!) olan Facebook, çeyreklik raporunu açıkladı.



Dikkatimizi çeken detayları

dedik:



  • > Günlük (yani her gün en az bir kere giren) ortalama kullanıcısı sayısı %17'lik artışla 1.01 milyar kişiye erişti!
  • > Aylık kullanıcı ise 1.55 milyar kişi!
  • > Çeyreklik toplam geliri 4.5 milyar dolar ve bunun 1.46 milyarı kar hanesinde. Yani yıl bazlı %40 büyüme!
  • > Reklam gelirlerinin aslan payı (%78) mobil kanattan. Geçene çeyrek %66 imiş.
  • > Videoların günlük izlenme sayısı 8 milyardan fazla. Yıl bazlı 8 kat artış

Video izlenme kısmının üzerinde biraz durmakta fayda var. 8 kat gibi devasa bir artış olmasının sebebi Facebook'un algoritmasının Youtube'dan (5 milyar dolayında) farklı oluşu. Şöyle ki, Youtube bir videonun izlenmiş sayılması için videonun en az 30 saniye açık kalması gerekiyor. Facebook'ta bu süre 3 saniye ile sınırlı. Keza haber kaynağında otomatik oynatılan videolar da sayacı tıklatıyor. Youtube'da bu da yok doğal olarak.







Bu arada Facebook'un yakın gelecekte önceliği video olacak bir platforma dönüşmeyi planladığını da biliyoruz. Plan 1-2 sene içerisinde bunu hayata geçirebilmek. Ki zaten sadece video gösteriminin olduğu bir uygulamayı da mobil kanatta kapalı test aşamasına aldılar. Keza haber kaynağındaki videoları oynatırken, sayfanın aşağısına ilerlerken oynatmanın sürdürülebileceği bir yol üzerinde de çalışıyorlar.



vs. vs



Bu arada Facebook'un yeni projelerinden bir diğeri olan gerçek zamanlı münferit haber uygulaması Notify'ın önümüzdeki hafta yayımlanacağını da not olarak düşelim. Gerçi ilk aşamada bizi ilgilendiriren bir uygulama değil ama küresel çapta baktığımızda aralarında

CNN,
Vogue
,
Washington Post, Mashable,
New York Times,
BuzzFeed vb.

gibi en önemli haber kaynaklarının da içerik ortağı olarak yer alacağını düşünürsek kısa sürede umulan başarıyı yakalaması muhtemel.








#facebook
#sosyal ağ
#sosyal medya
#google
#youtube
#twitter
8 yıl önce