|

Facebook’tan WhatsApp kararı

Facebook Avrupa’dan gelen yoğun baskılar sonucu WhatsApp kullanıcı verilerini toplamayı durdurduğunu açıkladı. Bu yeni kararı almasında Avrupa kıtasındaki gizlilik savunucularının yoğun baskısı etkili oldu.

Yeni Şafak
11:18 - 17/11/2016 Thursday
Güncelleme: 08:20 - 17/11/2016 Thursday
Yeni Şafak
Sosyal medya devinin bu sürpriz kararı Avrupa'daki WhatsApp kullanıcılarının telefon numaralarının Facebook ile paylaşılmayacağı anlamına geliyor.

Facebook tarafından yapılan

sorunların ortak çözümü için gereken özverinin gösterileceğinin altı çizilirken hem Birleşik Krallık Bilgi Komiserliği hem de diğer veri koruma ofisleriyle görüşmelerin sürdürülmesinin umut edildiği belirtildi.



WhatsApp'ı 19 milyar dolara 2014 yılında satın alan Facebook geçtiğimiz ağustos ayı itibariyle kullanıcı verilerini toplamaya başlamıştı.

Facebook'un bu hamlesi sonrası Avrupa'da bulunan 28 ülkenin yetkilileri WhatsApp CEO'su Jan Koum'a hitaben bir mektup kaleme alarak yasal durum netliğe kavuşana kadar veri toplanmasının durdurulmasını istemişti. Bu istekte ön plana çıkan ülke ise Almanya olmuştu; bu konuda ilk kararı alan ülke olmuş daha sonrasında İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkeler Facebook hakkında veri toplama uygulamaları için soruşturma başlatmıştı.



Facebook'un Avrupa operasyonlarını yürüttüğü İrlanda'nın veri koruma komisyonu da şirketin geçtiğimiz hafta itibarıyla Avrupa'da WhatsApp kullanıcılarının verilerini toplamayı durdurduğunu doğruladı.

Söz konusu karar Türkiye'yi kapsamıyor. Ülkemizde bu konuda herhangi bir girişimde bulunulmadı.


#Facebook
#WhatsApp
#Avrupa Birliği
7 years ago