|

Flaş: Intel ile LG artık ortak!

Mobil işlemci pazarındaki analizimize kaldığımız yerden devam ediyoruz...

Yeni Şafak ve
21:38 - 23/10/2015 Cuma
Güncelleme: 22:24 - 23/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi teknoloji sektöründe de doğal olarak büyümenin ve buna paralel daha çok kazanmanın yolu üretmekten geçiyor. Dahası rekabetin en yoğun yaşandığı ve yeniliklerin en hızlı biçimde hayata geçirildiği sektörlerin başında teknoloji sektörü geldiğinden burada üreten taraf olmak daha da büyük önem kazanıyor. Hele ki hem üreten, hem de satan tarafta iseniz ve üzerine bir de marka gücünüz varsa sırtınızın kolay kolay yere gelmesi çok zor.



Önce Samsung...


İşte bu tip firmaların -ki oldukça az sayıdalar- bir numaralı örneği bildiğimiz gibi Samsung. Yongasetinden belleğine, panelinden RAM'ine kadar mobil cihazlarının pek çok bileşenini kendi tesislerinde üreten (ve başta Apple olmak üzere pek çok rakibine de taşeron hizmet veren) Samsung çalışmalarının meyvesini dünyanın bir numaralı cep telefonu üreticisi olarak topluyor. Ki tüm bu söylediklerimiz Samsung'un sadece elektronik koluna ait. Ama aslında Samsung otomotivden ağır sanayi üretimine, beyaz eşyadan kimya endüstrisine kadar envai çeşit kolda hizmet veren bir dünya devi.



Biraz da LG...


G. Kore menşeli Samsung'un kendi ülkesindeki bir numaralı rakibi ise tahmin edeceğimiz gibi LG. Her ne kadar Apple'ın ertesinde dünyanın 2 numarasında oturan Samsung'un 79 milyar dolara yaklaşan değeriyle karşılaştırdığımızda küçük gibi görünse de yine

verilerine göre, 7 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli 90. ismi olan bir dev kendileri aslında. Yine onlar da aynı Samsung gibi başta petrokimya ve tabii elektronik olmak üzere çok sayıda farklı sektörde yer almanın yanısıra yine Samsung gibi bir bileşen üreticisi. Bununla birlikte panel ve batarya teknolojileri üretimi üzerine yoğunlaşan LG'nin yongaseti alanında ise henüz yeterli tecrübesi yok.



Evet; bu girizgahın ertesinde artık yavaş yavaş ana konuya gelebiliriz ama önce konuya tam hakim olabilmeniz açısından aşağıdaki analizimize göz gezdirmenizi tavsiye edelim:





Dev ortaklık


G. Kore'nin önde gelen ekonomi yayınlarından olan

'nin haberine göre LG, dünyanın bir numaralı yarı iletken üreticisi olan Intel ile geniş kapsamlı bir iş ortaklığına gitme kararı aldı. Ortaklığın merkezinde ise mobil yongaseti üretimi var. Gerçi pek bilinmez ama LG aslında geçtiğimiz sene Nuclun ismini verdiği kendi yongasetini üretmiş ama performans ve güç tüketimi bazında başarım elde edemediği için Qualcomm üzerinden tedariğe devam etmişti. Ki halen de öyle. Yukarıda da belirttiğimiz sebeplerden ötürü LG için kendi yongasetini üretmek büyük önem taşıyor.



Gelelim Intel'e...


Bugün IBM PowerPC yahut SUN Microsystems gibi istisnaları saymazsak artık neredeyse tüm bilgisayarlarda, dizüstülerde, kiosklarda vs. kullanılan x86 tabanlı işlemcilerin babası (yani lisans sahibi) olan Intel; PC dünyasındaki bu gücü (hatta adeta tekeli) sayesinde halen dünyanın bir numarasında oturuyor olsa da ağırlığın her geçen yıl biraz daha mobil tarafa kayması neticesinde bildik bileli oturduğu birincilik koltuğunu Samsung'a devretme tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun sebebi tahmin edeceğimiz üzere Intel'in mobil dünyaya gerekli adaptasyonu sağlayamamış oluşu. Her ne kadar Atom tabanlı işlemcileri ile Android platformunda yer alsa da Qualcomm, Mediatek vb. gibi rakiplerinin yanında etkisi yok denecek kadar az. Haliyle kendilerinin en büyük hedefi geliştirecekleri 'hepsi bir arada' formunda yongaseti ile rakiplerinin kendininkine kıyasla çok daha iyi bir güç tüketim/performans başarımı sunan ARM tabanlı çözümlerine alternatif çıkarabilmek.



Intel konusunda aşağıdaki analizimizi okumanızda da fayda var:





Peki hedef?


İşte rapora göre, iş ortaklığının hedefi iki devin kafa kafaya vererek mobil yongaseti üretebilmeleri. Artık proje Nuclun 2 üzerinden mi ilerleyecek yoksa tamamıyla yeni bir tasarım yoluna mı sapılacak bu tür detaylar belli değil ama kesin olan şey yonganın modem ayağında Intel'in XMM 7360 LTE-A'sının (ya da artık iş uzarsa halefinin) olacağı. Keza muhtemelen Intel'in 14nm'lik üretim teknolojisiyle üretilecektir. Yine muhtemelen işlemci ayağındaki geliştirmelerde LG'nin, GPU ayağında ise Intel'in katkıları görece yüksek olacaktır. Velhasıl gördüğümüz gibi tamamıyla 'win-win' üzerine kurulu bir senaryo. Yani kaybedeni yok.



Tutar mı?


Açıkçası istenilen başarımın sağlanabilmesi halinde böyle bir proje tutmaktan öte sektörü tepeden tırnağı değiştirebilecek dinamikleri barındırıyor bünyesinde. Ama tabii bunları konuşmak için henüz çok erken, hele bir şekillensin olay detaylı bir analize gireriz o zaman.

#intel
#lg
#mediatek
#qualcomm
#samsung
#apple
8 yıl önce
default-profile-img