|

Genetik süper kahramanlar

Günümüzde gen mühendisliğinin maliyeti yüzde 99 oranında düştü. Geçmişte yıllar süren çalışmalar artık birkaç haftada sonuçlandırılıyor. Eski dönemlere göre düşen maliyetler yanında yeni bilgiler, gen ekonomisinde ve tıpta devrim yapacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 04:52 - 10/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Genetik süper kahramanlar
​Genetik süper kahramanlar

Bugün genetikten tıp teknolojisine, insan ömrünü uzatma amacında ve günümüz için, imkânsız görünen çaresiz hastalıkların tedavisini mümkün kılmak için genetik mühendisliği çatısı altında, milyarlarca doları aşan dev bir endüstri ortaya çıkmış durumda.

İşin ilginç yanı bu gelişmelerin, sadece bilim adamlarını değil, girişimcileri de heyecanlandırması. Girişimciler ve şirketler daha güçlü ve daha sağlıklı süper insana eskisinden çok daha fazla yatırım yapar hale geldi. Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi dergisi Derin Ekonomi Mayıs sayısında, genetik bilimi ve bunun ekonomisini inceliyor. Kadriye Nilgün Teker’in hazırladığı dosya gen mühendisliğinde maliyetlerin yüzde 90 oranında düştüğünü ve bu konudaki çalışmaların hız kazandığını inceliyor.

10 YILDA BÜYÜK DEĞİŞİM

Ortaya çıkan gelişmelerde yeni bilgiler edindikçe maliyetlerin düşmesinin büyük etkisi var. Öyle ki 1990’larda bir kişinin genomunu sıralamak 13 yıl ve 3 milyar dolara mal olurken, 10 yıl içerisinde 100 milyon dolara ve nihayet günümüzde bin dolara kadar düştü. Genetik bilimi yanı sıra son yıllarda süper insana yönelik ve hayatı kolaylaştıracak ekipmanlarda da artış var. Şu an belirli alanlarda üç boyutlu vücut uzuvları kullanılsa da; kalp, akciğer ve böbrek gibi hayati organların üç boyutlu yazıcılardan elde edilebilmesi tıpta devrim yaratacak bir gelişme olacak. Halen 3D yazıcılar, hücre iskelesi oluşturmak için belirli bir organ yapısının tabaka bazında yapımına izin verir hale geldi.

Facebook’tan
hücre
atlası

İnsan vücudunda on binlerce hücre var. Hücre atlası için milyonlarca hücrenin tür, durum, dönüşümlerinin tespit edilip konumlandırılması amaçlanıyor. Her hücre tipini ve özelliklerini deşifre etmeyi amaçlayan proje tam olarak ne yaptığımızı ve hastalıkların nasıl geliştiğini araştırmaya çalışacak. Hücre atlası oluşturmayı amaçlayan Biohub’a geçtiğimiz yıl, Facebook kurucusu Zuckerberg 600 milyon dolar destek sağladı.

#​İnsan vücudu
#Hücre
#Genetik
7 yıl önce