|

Google'ın yapay zekası, dünya GO şampiyonuna karşı!

Avrupa şampiyonu Fan Hui'yi 5-0 yenmeyi başaran Google'ın yapay zekası AlphaGo, şimdi de dünyanın bir numaralı GO oyuncusu ile karşılaşıyor.

Yeni Şafak ve
12:45 - 7/02/2016 Pazar
Güncelleme: 10:45 - 7/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Hatırlarsak geçtiğimiz ayın sonunda paylaştığımız haberimizde Google'ın yapay zekası AlphaGo'nun, Avrupa GO şampiyonu Fan Hui'yi 5-0 yendiğini söylemiş ve bunun yapay zeka tarihinin en büyük başarısı olduğunun altını çizmiştik:







İşte şimdi de sıra dünya şampiyonu olan Lee Sedol'a geldi. Youtube'dan

müsabakanın galibi 1 milyon dolarlık ödülü de cebine koyacak.



Yine bir önceki müsabakada olduğu gibi 5 oyun üzerinden oynanacak müsabakada oyun günleri 9,10,12,13 ve 15 Mart olarak açıklandı. Yer ise Sedol'ün memleketi olan G. Kore'nin Seul şehri.



Galibin kim olacağı doğal olarak tüm teknoloji ve bilim dünyasının şu anda en merak ettiği konulardan birisi haline geldi bile.



Konuya ilişkin açıklamasında Google'ın Yapay Zeka'sı AlphaGo'nun şaşırtıcı bir şekilde güçlü olduğunu ve giderek de güçlendiğini bildiğini belirten Sedol, yine de -en azından bu ilk karşılaşmadan- galip geleceğinden emin olduğunu belirtiyor.



Sedol'un 'en azından şimdikinden' vurgusu yapmasının sebebi ise, AlphaGo'nun kendi kendi öğrenen yapıda tasarlanmış oluşu. Yani oyun esnasında Sedol'un hamlelerini, oyun tarzını yani kısaca stratejisini de veritabanına kaydedeceğinden eğer gerçekleşirse bir sonraki müsabakaya rakibini çok daha iyi analiz etmiş bir şekilde gireceğinden şansı da yükselecek. İşte bu bağlamda ilk müsabaka Sedol'ün avantajına.olduğundan, dünya şampiyonu da yeneceğini düşündüğünü ifade ediyor.



Son olarak da GO oyunu hakkında bir hatırlatma yapalım. Tavsiyemiz konuya ilişkin

muhakkak okumanız yönünde. Yapay Zeka vb. konularda epey bir detaya girmiştik çünkü orada.







#go
#google
#alphago
#nature
#deep blue
#kasparov
#satranç
#Fan Hui
#Lee Sedol
#yapay zeka
8 yıl önce