|

Habersiz para çeken VPN uygulamalarına dikkat!

Akıllı telefonlardan habersiz para çeken uygulamalara dair şikayetler artıyor. Başta VPN olmak üzere birçok mobil uygulamanın akıllı telefonlardan her ay düzenli olarak para çektiği biliniyor. İşte buna karşı alınması gereken önlemler...

Yeni Şafak
10:01 - 20/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:03 - 20/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
VPN uygulamaları, internet bağlantısını farklı ülke sunucuları üzerinden gerçekleştirerek güvenliği artırıyor.
VPN uygulamaları, internet bağlantısını farklı ülke sunucuları üzerinden gerçekleştirerek güvenliği artırıyor.

Günümüzde birçok kişi bilgisayarında, akıllı telefonunda ve tabletinde VPN uygulaması kullanıyor. Sanal Özel Ağ anlamına gelen VPN, en temel anlamıyla internete başka bir IP üzerinden bağlanılmasını sağlıyor. Bu uygulama internet bağlantısını güvenli hale getiriyor ve kimliğin bulunmamasını sağlıyor. Ayrıca VPN ile farklı ülke sunucusundan internete bağlanıldığı için, kısıtlanmış sitelere de sınırsız erişim sağlanıyor.

Çoğu VPN uygulaması ilk etapta ücretsiz deneme süresi veriyor. Bu süre genellikle 7 gün oluyor. Sonrasında ise Premium üyeliğe geçerek para ödemeniz gerekiyor. Fakat bu işlem çoğu zaman sizden habersiz bir şekilde yapılıyor.


Yukarıdaki ekran görüntüsünden de görüldüğü üzere, 1 haftalık deneme süresi bittikten sonra uygulama kredi kartınızdan 39,99 TL çekiyor ve bu işlem çoğu zaman gözden kaçıyor. Yani uyarıyı dikkate almadan parmak izinizi okuttuğunuzda veya onay verdiğinizde, uygulama her ay düzenli olarak bu ücreti alacaktır.

Tabi onay verdikten sonra kolaylıkla iptal etmek de yine sizin elinizde olan bir şey.
iPhone ve iPad’lerde abonelik iptali için şu adımı takip etmek gerekiyor:
  • Ayarlar > iTunes ve App Store > Apple Kimliğini Göster > Abonelikler

Bu menünden istediğiniz abonelik ayarını yapabiliyorsunuz. Sadece VPN değil, Apple Music, Apple News vs. abonelikleri de yine buradan düzeltebiliyorsunuz.

Android’de ise şu adımı izlemeniz gerekiyor:
  • Google Play Store > Menü > Hesap > Abonelikler
#VPN
#Uygulama
7 yıl önce