|

Hacker’lar Kiev’de elektrikleri kesti

Ukrayna enerji kuruluşu Ukeenergo siber saldırı şüphesiyle başlattığı soruşturmayı tamamlandı. Buna göre 17 – 18 Aralık tarihlerinde ülkenin başkenti Kiev’de elektriklerin kesilmesinin sebebi hackerların saldırısı olarak nitelendirildi.

Yeni Şafak
11:02 - 20/01/2017 Cuma
Güncelleme: 11:04 - 20/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

17-18 Aralık tarihlerinde Kiev'in kuzey bölümünde elektrik kesintisi yaşanmasının sebebini hacker saldırısı olduğu açıklandı. Reuters'a e-posta aracılığıyla açıklama

Ukrayna enerji kuruluşu Ukeenergo, sisteme nasıl girildiğini öğrenmek için bilgisayarların incelendiğini belirtti.



  • Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da da benzer bir elektrik kesintisi yaşanmış, ana hatların kopması nedeniyle elektriğin kesildiği açıklanmıştı. Bakan Albayrak söz konusu kesinti sonrası ““En son ABD merkezli bir kaynak üzerinden çok yoğun bir siber atak oldu. Bu saldırılar Enerji Bakanlığının farklı merkezlerine gerçekleşiyor ve püskürtüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.


Ukrayna'da yaşanan elektrik kesintisi hakkında uzmanlar tarafından yapılan araştırma sonuçlandı. Bu araştırma sonuçlarına göre ülke genelindeki farklı yerlerden sisteme giriş yapıldığı, 330 kilovatlık 'Kuzey' alt istasyonuna bağlı çalışma istasyonları ve 'Denetsel Kontrol ve Veri Toplama Merkezi' (SCADA) sistemleri, normal parametrelerin dışındaki dış kaynaklar tarafından etkilendiği belirlendi. Saldırılar hakkında uzmanlar “milyonlarca evde kullanılan kritik enerji sistemlerini durdurmak için yapılan ilk hazırlıklar” olarak nitelendiriliyor.



Uzmanlar elektrik kesintisinden etkilenen bilgisayarları tespit etmek için çalışmalarına devam ediyor. Honeywell siber güvenlik araştırmaları şirketinde yönetici konumunda olan ve araştırmada görev alan Marina Krotofil “Bu bilinçli yapılmış bir siber saldırıydı ve daha büyük bir ölçeğe yayılması amaçlanmamıştı. Aslında daha başka saldırılar da gerçekleştirildi ancak bunlar amacına ulaşamadı” açıklamasında bulundu. 2015'in Aralık ayında benzer bir saldırıda Ukrayna'nın batısında 225 bin kişinin elektrikleri kesilmişti.



Ukrayna'daki saldırıda hacker'ların Ukrenergo'nın bilgi işlem ağında altı ay boyunca fark edilmeden saklandığı ve sistemde bazı noktalara giriş için gerekli ayrıcalıkları elde ettikleri belirtiliyor. Saldırganlar enerjiyi kesmek için sistemsel adımları atmadan önce, sistemlerin nasıl çalıştığını anlamaya çalıştığı yorumu yapılıyor. Böylelikle hacker'lar doğru zamanı beklemiş ve saldırı gerçekleştirmiş gibi gözüküyor.


#Ukrayna
#Elektrik Kesintisi
7 yıl önce