|

Hack'lenen Corvette'in frenleri ele geçirildi!

Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli araştırma ekibi, otomobilleri hack ederek uzaktan kontrol etmenin yolunu buldu.

Yeni Şafak
20:00 - 11/08/2015 Salı
Güncelleme: 08:15 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli araştırma ekibi, otomobilleri hack ederek uzaktan kontrol etmenin yolunu buldu. Sigorta firmalarının otomobillerin hızını ve yerini belirlemekte kullandıkları OBD (araç üzeri teşhis) sistemi üzerinden gerçekleştirilen hack neticesinde araçların sileceklerini çalıştırmak gibi görece basit ve zararsız işlerden tutun da frenleri kontrol edebilme gibi son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek eylemler dahi yapılabiliyor.



Örneğin aşağıdaki videoda göreceğiniz gibi, 2013 model Corvette üzerinde denemeler yapan ekip, OBD aparatının bağlı olduğu hücresel ağa eyleme ilişkin komutu kısa mesaj olarak göndererek aracı uzaktan durdurabiliyor. Dahası Corvette sadece burada denek olarak kullanılan model. Şöyle ki, bu OBD aparatını kullanan tüm araçlar kontrol altına alınabiliyor. Ki bu da onlarca farklı marka ve modeldeki binlerce arabanın potansiyel tehlike altında oluşu demek.





'ın haberine göre , OBD aparatının üretimi Mobile Devices isimli bir Fransız firması tarafından gerçekleştirilirken, Amerika menşeli Metromile firması tarafından da dağıtımı sağlanıyor. Metromile aynı zamanda Uber ile de iş ortağı. Araştırma ekibi açıklamasında, Metromile firmasını güvenlik açığına yönelik Haziran ayında uyardıklarını belirtiyor ki Metromile de buna karşılık gerekli güvenlik güncellemelerini kablosuz biçimde gerçekleştirmişler.



Ama tabii en nihayetinde burada aklımıza hacker'ların ünlü '

üzerinde yeterince uğraş gösterirseniz kırılmayacak sistem yoktur

' mottosu geliyor ki hele de söz konusu tehlike, arabalar gibi bizi her an ölümle burun buruna getirebilecek bir şey ise durumun ciddiyeti daha da katlanıyor.



Corvette'in frenlerini sadece düşük hızda kontrol edebildiklerini belirten ekibin açıklamasında dikkatimizi çeken asıl detay ise, hack işleminin gerekli modifiyeler ertesinde otomobilin vites, direksiyon kontrolü, kilitler vb. gibi diğer aksamlarına da uyarlanabilecek oluşu.



#corvette
#bilim
#otomobil
#hack
#uber
9 yıl önce