|

Hapşıran insana neden ‘çok yaşa’ deniyor?

Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız 'çok yaşa' ifadesinin incelemesi yapıldı. Hapşıran kişilere söylenen 'çok yaşa'nın 1300'lü yıllara dayandığı ve bir veba salgınından dolayı söylenmeye başladığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
13:23 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Hapşırmanın vücuda çok bilinmeyen faydaları bulunuyor.
Hapşırmanın vücuda çok bilinmeyen faydaları bulunuyor.

Sağlıklı bir insan günde 4 kereye kadar hapşırabiliyor. Bazı durumlarda rahatsızlık verici olsa da hapşırmak aslında sağlık açısından büyük bir öneme sahip. Zira hapşırma sayesinde akciğerlere giden zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlıyoruz.

Dr. Jonathan Moss, hapşırmayı şu şekilde tanımlıyor:

  • Hapşırık, yabancı ve tahriş edici partikülleri hava yolunuzdan, özellikle burun boşluklarınızdan dışarı atmak üzere gelişmiş ve koruyucu bir reflekstir.

Hapşırmanın pek çok farklı nedeni olabiliyor. Fakat hapşırma eyleminden çok sonradan söylenen sözler de oldukça dikkat çekici: Çok yaşa! İyi Yaşa!

İşte Business Insider ekibi bu sözlerin neden söylendiğini araştırma yoluna gitmiş. Hapşırdıktan sonra söylenen iyi niyet sözleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Örneğin ABD’de yaygın olarak ‘Tanrı seni korusun’ denirken, Almanlar sağlıklı yaşam anlamına gelen ‘Gesundheit’ ifadesini kullanıyor. Yunanlılar ise tıpkı bizim gibi ‘çok yaşa’ demeyi tercih etmiş.

Hapşırmanın ardından bu iyi niyet dileklerini iletmenin tarihi ise 1300’lü yıllara dayanıyor. 14. yüyzyılda yaygın olarak görülen veba salgını, hastalarda sık sık hapşırmaya neden oluyordu. O dönem bunu bir hastalık refleksi olarak gören insanlar, hayatta kaldıkları için minnet duyuyorlardı. O dönem Papa Gregory VII, insanlardan hapşıran kişilere ‘Tanrı seni korusun’ sözünü söylemelerini istedi. İşte bu istek, farklı değişikliklere uğrayarak günümüze kadar gelmiş bulunuyor.

Öte yandan dinimizde bu konuda bazı tavsiyeler bulunuyor. Buhari hadisine göre hapşırdıktan sonra 'Elhamdülillah' demek sünnet. Müslümanların hapşırana ise 'Yerhamükellah' diye karşılık vermesi gerekiyor.

#Hapşırma
#Bilim
7 yıl önce