|

Hız tutkunlarının vazgeçilmezi V12 araçlar

Otomotiv tarihinin mihenk taşı olarak adlandırabileceğimiz V12 motorlar unutulmaya yüz tuttu. Ancak bazı büyük firmalar 'efsaneden' kolay vazgeçmeyecek gibi. Hız tutkunlarının vazgeçemediği V12 motora sahip araçları derledik.

Yeni Şafak ve
14:45 - 15/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:05 - 15/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Pagani tarafından kullanılan Mercedes AMG üretimi bir V12 motor.
Pagani tarafından kullanılan Mercedes AMG üretimi bir V12 motor.

Günümüzde otomobillerin birçoğu küçük hacimli ve aşırı beslemeli motorlara sahip. Otomobil üreticileri bu küçük hacimli ancak çok güçlü örneklerle yılın motoru ödüllerini alıyor. Efsanevi otomobillerin sembolü olan V12 motorlar tarihe gömülmeye başladı. Normal gelir düzeyindeki kullanıcıların asla elde edemeyeceği bir hobi oldu. Atmosferik motor çok az bir kesimin arzuladığı bir seçenek haline geldi. Küçük hacimli ve yüksek verimli motorlar oldukça revaçta. Gerçek motor gücü ve sesi unutulmaya yüz tuttu. Belki önümüzdeki on sene içerisinde tamamen üretimden kaldırılacak olan bu efsanevi V12 motorların birkaçını sizin için sıralayalım..

Ferrari


1947 yılında sadece 1.5 litrelik bir v12 ile çıkış yaptı. ferrari'nin hala yarışta kalması için motoru değiştirmesi şarttı. turbolu v8'ler markanın hayatta kalmasını sağladı. ancak hala V12’yi unutmadı. İtalyan mühendisler hâlâ Ferrari GTC 4lusso gibi atmosferik güzellikler üzerinde çalışmaya devam ediyor.


Lamborghini

Traktör üreticiliğinden süper otomobillere uzanan bir hikayesi olan firmayı her zaman özel yapan şey V12 motorları oldu. Lamborghini firmasının efsanevi modelleri Miura, Countach ve Diablo’da arasıra rekabet için V10 kullansalarda V12’yi hiçbir zaman terketmedi. 

Mercedes Benz



Mercedes Benz Pagani ve Aston Martin gibi süper spor otomobil üreticilerine motor tedarik eden Mercedes’in kendisinin bu motoru kullanmadığını düşünemeyiz. Maybach, S serisi, S65, SL65 ve G65 gibi AMG paketli modellerinde 6000cc’lik bir V12 kullanıyor. Otomotiv tarihinin başından itibaren her dönemde adı geçen bir markanın V12 üretmemesi zaten düşünülemezdi. 

Pagani

Mercedes-AMG ürünü bir motor kullanan firma V12’nin değerini bilen ender markalardan. Rekabet ettiği Bugatti ve Koenigsegg’in farklı motor seçimlerine rağmen asaletinden ödün vermiyor. Mercedes-AMG’den aldıkları V12’yi İtalyan dokunuşları ile işleyerek muhteşem bir şekle dönüştürüyor.

Aston Martin

İngiliz mühendislerin Ford Mondeo’nun V6 motorlarını alıp bir V12 ortaya çıkartmasıyla 90’lı yıllarda bu furyaya dahil oluyor. V12’nin tadını alan Aston Martin uzun bir süre boyunca motorları Mercedes-AMG’den temin etti. Ancak artık Almanya’da bulunan fabrikalarında kendi atmosferik V12 motorlarını üretmeye başladılar. Büyük firmaların birçoğu bu motordan vazgeçerken Aston Martin daha sıkı tutunmaya başladı. 

Bentley & Audi

Volkswagen grupta bulunan bu iki lüks marka aslında V12 değil de W12 kullanıyor denilebilir. Bentley Continental GT ve Audi A8’in 6.3 litrelik W12 motorları otomobil dünyasının efsaneleri arasında. 

BMW & Rolls Royce

BMW ilk V12 motorunu 7 serisi ile 30 sene önce tanıtmıştı. 1986 yılında çıkardığı E32 kasa kaputunun altında devasa bir V12 motor taşıyordu. Bu devasa motor daha sonra 6600cc’lik Rolls Royce Ghost tarafından kullanıldı. 

Toyota

Ekonomik ve küçük motorlarıyla tanınan Japon üretici’de V12 motor üretiyor. Ancak bu model sadece Japonya’da satılıyor. Japon imparatorunun özel isteği ile üretilen Toyota Century modelinde kullanılıyor. 

#Motor
#Otomobil
#V12
#Mercedes
#Ferrari
#Lamborghini
7 yıl önce