|

HTTPS kullanımı tüm dünyada arttı

İnternet üzerinde güvenlik ve mahremiyet açısından gerekli temel teknolojilerden biri olan HTTPS teknolojisi, özellikle casusluk ve dolandırıcılığa karşı koruma sağlıyor. Google’ın arama sonuçlarında HTTPS teknolojisi olan siteleri ön plana çıkartma kararı sonrası 2016 yılında birçok site bu teknolojiye geçti.

Yeni Şafak
15:59 - 3/01/2017 Salı
Güncelleme: 16:03 - 3/01/2017 Salı
Yeni Şafak
HTTPS kullanımı 2016 yılında arttı.
HTTPS kullanımı 2016 yılında arttı.

Tarayıcılardan alınan istatistik raporları değerlendiren ve internetin daha özgür olması için çalışmalar yürüten Electronic Frontier Foundation uzun süredir web sitelerine https kullanmaları yönünde uyarılarda bulunuyordu. Böylece sitelerin casusluk, sansür ve site içeriğinin değiştirilmesi gibi müdahalelerden korunması amaçlanıyor.



  • HTTPS (İngilizce Secure Hypertext Transfer Protocol, Türkçe güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı) hiper metin aktarım iletişim kuralının (HTTP) güvenli ağ protokolü ile birleştirilmiş olanıdır. Klasik HTTP protokolüne SSL protokolünün eklenmesi ile elde edilir.

Firefox ve Chrome dünya üzerinde en çok kullanılan tarayıcılardan bazıları. Bu tarayıcılardan alınan verilere göre 2016'da kriptolu web sitelerinin trafiği, daha az güvenli teknolojileri kullanan sitelerin trafiğini geride bıraktı. Böylelikle ilk kez HTTPS'li siteler HTTP'li siteleri geçmiş oldu. Araştırma verilerine göre internet üzerinde birçok site, özellikle Google'ın algoritmasındaki değişiklik sonrası HTTPS kullanmaya başladı. Bu sitelerden çoğu Let's Encrypt'in sertifika yönetimini kullandı. Sadece tek bir yılda, Let's Encrypt toplam 21 milyondan fazla sitenin kriptolu sisteme geçmesini sağladı.

internet sitelerine ücretsiz HTTPS sertifikası veriyor.



Google verileri de söz konusu durumu

. Fakat ülkeler arasında ciddi farklılıklar olduğu göze çarpıyor. Google sonuçlarına göre Türkiye'de HTTPS kullanımının yüzde 47-48 civarında olduğu görülüyor. Japonya'da ise bu teknolojinin kullanımı hala yaygınlaşmış değil. Doğu ve güneydoğu Asya ülkelerinde de benzer bir durumun yaşandığı belirtiliyor. Özellikle 2017 yılında Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde HTTPS'in kullanımının artması için çalışmalar yürütülmesi planlanıyor.







#HTTPS
7 yıl önce