|

İnternet güvenliği için pratik çözüm geliştirdiler

Teknik personel istihdam edemeyen KOBİ'lerin siber güvenlik ihtiyacını basit bir şekilde sağlamaya odaklanan 3 genç girişimcinin geliştirdiği sistem, İYTE İzmir Teknoparkı'nda kullanılmaya başlandı.

Yeni Şafak
16:39 - 4/08/2017 Cuma
Güncelleme: 16:40 - 4/08/2017 Cuma
AA
Ahmet Polat: Getirmek istediğimiz sistemle 'kullanıcı ürünü raftan alsın, 5 dakika içinde aktivasyonunu yapsın ve kullanmaya başlasın' dedik.
Ahmet Polat: Getirmek istediğimiz sistemle 'kullanıcı ürünü raftan alsın, 5 dakika içinde aktivasyonunu yapsın ve kullanmaya başlasın' dedik.
İnternet güvenliğini basit bir şekilde sağlayabilecek bir sistem geliştirmek üzere çalışma yürüten 3 genç girişimcinin
tak ve kullan özelliğine sahip
ilk ürünü, İzmir Teknoparkı'nda deneniyor.
Virüsler, siber saldırılar
ve sosyal medya üzerinden işlenen suçlarla sıradan insanlar için gün geçtikte daha tehlikeli hale gelen internet teknolojisi, sıradan insanlar için karmaşık sayılan güvenlik önlemlerini gerektiriyor.
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, esnaf ve bireysel kullanım için internet ağı kullanan çok sayıda kullanıcı,
ek maliyet getirdiği için
teknik personel istihdam edemiyor.
İş yerindeki internet bağlantısını müşterileriyle veya misafirleriyle paylaşan tüm kullanıcılara getirilen erişim kaydı tutma zorunluluğu da bu alanda herkesin anlayabileceği
basit çözümleri zorunlu kılıyor
.

İnternet teknolojileri alanında faaliyet gösteren genç girişimciler Ahmet Polat, Sercan Tarakçıoğlu ve Oğuz Gez'in bu ihtiyaçtan hareketle İYTE İzmir Teknoparkı'nda başladığı araştırmalar başarıyla sonuçlandı.


Girişimcilerden Ahmet Polat yaptığı açıklamada, bir veri merkezini yönettiği sırada çok sayıda siber saldırıyla karşılaştığını, birçok insanın internet güvenliğini sağlamadığı için büyük mağduriyetler yaşadığına tanık olduğunu ifade etti:

  • "Mevcut sistemde 'IP adresi nedir, nasıl atanır' bunu bilmeyen birinin ofis içi ağ düzenleme şansı yok. İlla ki bir teknik arkadaşa veya bir firmadan hizmet almaya ihtiyacı var. Getirmek istediğimiz sistemle 'kullanıcı ürünü raftan alsın, 5 dakika içinde aktivasyonunu yapsın ve kullanmaya başlasın' dedik. Sosyal medyada gezinebilecek kadar bilgisayar kullanabilen birisi kendi ağını yaratabilsin, siber güvenlik önlemlerini alabilsin istedik."
İnsan diliyle programlandı
Teknoparkta 1,5 yıllık çalışma sonucu prototip ürünü geliştirdiklerini, ilk müşterileri olan
İzmir Teknoparkı'nda
sistemin başarıyla kullanılmaya başlandığına işaret eden Polat, wi-fi modeme takılan
'Loki' adını verdikleri
cihazla siber güvenliği sağladıklarını dile getirdi.
  • "Örneğin 'Ali, Ahmet'in bilgisayarına erişebilsin, muhasebe grubuna şu isimler erişebilsin' gibi direktiflerle insanlar kendi ağ kurallarını oluşturabiliyor. Cihaz, içeriğinde firewall, antivirüs ve spam engelleyici gibi önlemleri barındırdığı için takıldığından itibaren sistemi koruma altın alıyor."
#İnternet
#Siber güvenlik
#Virüs
7 yıl önce