|

İşte Apple'ın yeni işletim sistemi: OS X 10.11​ El Capitan

Apple, iOS 9'un yanı sıra, masaüstü ve dizüstü sistemleri hedef alan OS X 10.11​ El Capitan'ı da tanıttı.

Yeni Şafak
09:12 - 9/06/2015 Salı
Güncelleme: 17:34 - 9/06/2015 Salı
Diğer

Apple WWDC 2015 geliştirici konferansında, akıllı telefon ve tabletleri hedef alan

yanı sıra masaüstü ve dizüstü sistemlere yönelik işletim sistemi olan OS X'in son nesli OS X 10.11 El Capitan'ı da tanıttı.



Tasarım ve görsellik açısından bir önceki sürüm OS X 10.10 Yosemite'e göre köklü değişikliklere gitmeyen Apple'ın asıl üzerine eğildiği noktalar performans ve kullanım kolaylığı olmuş.



Alt başlıklar halinde bakalım:



Arayüz ve Performans:

Aynı iOS'ta olduğu gibi OS X'te de Metal UI'ye geçilmiş durumda. Apple'a göre bu sayede performansta 40'a varan oranda bir artış mümkün kılınmış. Keza grafik tabanlı uygulamalarda da hızlanma ve akıcılık mevcut.



Çoklu Pencere:

Artık iki uygulamayı yan yana tek bir pencere içerisinde çalıştırabiliyoruz. Bu uygulamalar arasında içerik aktarımı da mümkün keza. Bunun için yapmamız gereken sadece içeriği sürükleyip diğer tarafa bırakmak. Buna ek olarak üç parmak jestiyle geçtiğimiz Görev Kontrolü ekranındaki bir uygulamayı da üste sürükleyerek tam ekran moduna geçirebiliyoruz.



Safari:

Sonunda Chrome'dan tanıdığımı 'sekmeyi iğneleme' desteği sonunda Safari'ye de geldi. Yapmamız gereken sabitlemek istediğimiz sekmeyi sol tarafa taşımak. Keza 'kaldığım yerden başlat' desteğiyle birlikte de, sabitlediğimiz sekmeleri tarayıcıyı kapatıp açtığımızda da bıraktığımız yerden kullanmayı sürdürüyoruz. Sekmeye eklenen 'sessize al' özelliği de ile birlikte de istersek o sekmenin sesini (tabii sekme içindeki uygulamadan çıkan sesten bahsediyoruz, Youtube gibi misal) açıp kapatabiliyoruz.





Spotlight:

Apple'ın iPhone ve iPad'lerden de tanıdığımız arama arayüzü olan Spotlight'da artık pencereler ölçeklendirilebiliyor. Bu sayede daha çok içeriğe ev sahipliği yapan uygulama yeni sürümle birlikte artık hava bilgisine ve uygulamanın orijinal dilini tanılama desteğine sahip. Keza uygulama içi aramalar da artık daha detaylı.



Notlar:

Bir diğer yenilik de notlar uygulamasında. Artık önceki sürüme göre daha çok düzenleme aracımız var. İşlevselliğe dönük yeni özellikler de unutulmamış. Örneğin trackpad üzerinden sürüklediğimizde e-postalarımı otomatik olarak silebiliyoruz.





Bu ana yenilik ve geliştirmelerin haricinde yazı tipi değişimi, rehber önerileri, son aramalar vb. gibi çok sayıda da küçük çaplı değişikliğe ev sahipliği yapan OS X El Capitan'ın geliştiricilere yönelik sürümü dün itibarı ile yayımlanmış durumda. Önümüzdeki ay son kullanıcı beta sürümü çıkacak olan işletim sisteminin final sürümü ise sonbaharda yayımlanacak.



#apple
#mac
#mac pro
#imac
#os x
#işletim sistemi
#ios 9
9 yıl önce