|

Japonlar robot fabrikasını satın alıyor

Tasarladığı robotlarla meraklılarının ilgisini üzerine çekmeyi başaran Alphabet robotik şirketini, harcanılan kaynağı yerine koymadığı gerekçesi ile satışa çıkarıldı. Başarılı robot tasarımlarına imza atan firma, Japon telekom ve teknoloji devi Softbank'e satılıyor.

Yeni Şafak
11:32 - 12/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:43 - 12/06/2017 Pazartesi
AA
Robotik firmanın tasarladığı robotlar, yük taşıma ve denge sağlayabilme özellikleri ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Robotik firmanın tasarladığı robotlar, yük taşıma ve denge sağlayabilme özellikleri ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Google
'ın çatı şirketi Alphabet'in tüketiciler için robot hazırlama düşüncesiyle satın aldığı Boston Dynamics, şaşırtıcı derecede başarılı insansı robotlarıyla ilgi çekiyordu. Ancak şirketin bunları daha çok askerî amaçlarla ürettiği düşünülüyordu.

Alphabet ise, Boston Dynamics'ten gelir elde etmenin düşündüğünden uzun olduğunu anlamış olmalı ki, geçen yıl bu konuyu iç toplantılarında dillendirmeye başladı. 2015 yılının kasım ayında yapılan bir toplantıdan sızan görüşme kayıtlarına göre, Replicant kod adlı projenin başındaki Jonathan Rosenberg, "Bizim büyüklüğümüzdeki bir startup 10 yıl alacak şeyler için kaynaklarının yüzde 30'unu ayırmamalı" dedi.

Habertürk'ün haberine göre Gelir konusunda ise Rosenberg'in "Birkaç yıl içerisinde harcamalarımızı karşılayan bir miktar gelir elde etmemiz gerekiyor" dediği kaydedildi.


Ancak bu konuşmalarda bahseden gelirler elde edilemeyince, geçen yıl satış söylentileri çıktı. Şirketin alıcıları arasında Amazon ve Toyota gösteriliyordu.

Ancak bugün BusinessWire'ın haberine göre, Japon telekom ve teknoloji şirketi Softbank ile anlaşma sağlandı. Satış fiyatının belirtilmediği yazıda, Alphabet'in 2016 yılında satış görüşmelerine başladığına da yer verildi.

Android'in kurucularından olan ve Google'daki döneminde bir dizi robotik şirketinin satın alınmasına da öncülük eden Andy Rubin'in Google'dan ayrılmasından sonra, şirket robotik çalışmalarını azaltmaya gitti.

Rubin'in ayrılıp kendi şirketini kurması sonrasında, Boston Dynamics ve diğer robot şirketlerinde çeşitli değişiklikler meydana geldi.

Alphabet, Softbank ile anlaşmanın bir parçası olarak, Schaft adlı insansı robotik şirketini de satacak. Replicant projesi için 2013 yılında satın alınan Schaft da Tokyo Üniversitesi'ndeki JSK Robotik Laboratuvarı'ndan çıkan bir projeydi.

Softbank, hâlihazırda robotik konusunda çalışmaları olan bir şirket ve Aldebaran Robotics ile ortak çalışmanın sonucunda, geçen yıl Pepper adlı insansı robotunu tanıtmıştı. Şirketin akıllı robotik çalışmaları ile yeni şirketlerindeki insansı teknolojileri birleştirmesi bekleniyor.

İki şirketin satışı sonrasında, Alphabet'in ise insansı ve endüstriyel robotlarla ilişiğinin sona ereceği düşünülüyor.

#Alphabet
#Google
#Softbank
7 yıl önce