|

Japonya'da 'sürücüsüz taksi' dönemi!

Japonya, sürücüsüz taksi için düğmeye bastı. Hedef yaşlıları rahat ettirmek.

Yeni Şafak ve
09:52 - 2/10/2015 Cuma
Güncelleme: 08:14 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Yakın gelecekte en önemli değişikliklerinden birisi hiç kuşkusuz trafikte yaşanacak. Bildiğimiz gibi başta Google olmak üzere pek çok teknoloji devi direkt ya da üçüncü parti yollardan sürücüsüz otomobil projeleri üzerinde çalışıyorlar.



İşte

'de okuduğumuz konuya ilişkin son habere göre, Japonya önümüzdeki yıl itibarı ile sürücüsüz taksi uygulamasını aktif olarak hayata geçirecek imiş. Robot Taxi firması tarafından uygulamaya konulacak olan proje dahilinde seçilen pilot bölge Tokyo'nun hemen dışındaki Kanagawa olarak belirlenmiş durumda. İlk etapta, seçilecek 50 kişinin evlerinden alınıp bölgedeki dükkanlara götürülüp tekrardan evlerine bırakılması şeklinde gerçekleşecek olan sürüşlerde, olası aksiliklere karşı şoföre de yer verileceği açıklayan firma, bu pilot girişimlerin başarılı olması halinde 2020 itibarı ile uygulamayı ticari olarak da hayata geçireceklerini belirtiyor.





Bu arada uygulamanın gerisindeki asıl motive edici sebebin Japonya'daki yaşlı nüfusu rahat ettirmek olduğunun da altını çizelim. Şöyle ki her üç kişiden birisinin 60 yaşını geride bıraktığı Japonya, dünyanın en yüksek yaşlı nüfusu ortalamasına sahip ülkesi. Hal böyleyken de, yaşlıların mümkün olduğunca toplu taşıma araçları yerine konforlu ve hızlı biçimde yolculuk etmeleri hedefleniyor ki bunun da yolu taksilerden geçiyor. Diğer taraftan bir başka sebep de toplu taşımanın erişmediği bölgelerde (malum Japonya oldukça zor coğrafi şartlara sahip bir adacıklar ülkesi) işleri kolaylaştırmak.





#google
#araba
#otomobil
#sürücüsüz araç
#robot taxi
9 yıl önce