|

Kanserli hücrelerin sesini duyan mikroskop geliştirildi

Türk bilim insanları tamamen yerli üretim fiber lazerli foto-akustik mikroskop teknolojisi ürettiler. Üretilen bu mikroskop le kanser, şeker, eklem ve kas hastalıkları erken teşhis edilerek tedavi edilebilecek.

Yeni Şafak
13:49 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 10:49 - 1/11/2016 Salı
Yeni Şafak
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde görev yapan bilim insanları hücrenin sesini duyan mikroskop icat etti. Bu buluş sayesinde bir çok hastalık erken teşhis edilebilecek.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde görev yapan bilim insanları hücrenin sesini duyan mikroskop icat etti. Bu buluş sayesinde bir çok hastalık erken teşhis edilebilecek.

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Burçin Ünlü, aynı üniversiteden Esra Aytaç, Aytaç Demirkıran ve Nazire Uluç adlı doktora öğrencilerinden oluşturduğu ekiple birlikte BAP ve TÜBİTAK destekli Foto-Akustik mikroskop geliştirdiler.



Tamamen yerli üretim olan mikroskop ile kanserli hücreler erken teşhis ile tedavi edilebilecek. Geliştirilen mikroskopun nasıl çalıştığını Dr. Ünlü şöyle anlattı;



  • “Biz lazer ile sıcaklığı artırarak dokuda ses dalgaları oluşmasını sağlıyoruz. Bir başka deyişle ışığı sese dönüştürüyoruz. Işığı dokuya gönderdiğinizde ışık dokuda düz bir çizgi halinde gidemiyor ve dağılıyor. Ancak ses dalgası doku üzerinde daha uzun mesafeler kat edebiliyor. Bu nedenle sesi kullanmak mikroskopta daha derinlikli sonuçlar almamızı sağlıyor. Ayrıca herhangi bir boyama veya işaretlemeye de gerek kalmıyor. Biz bu yöntemle Türkiye'de bu alanda çalışan tek ve öncü grup olarak dünyada kimsenin kullanmadığı özel lazerler kullanıyoruz. Bilkent Üniversitesi'nden birlikte çalıştığımız bir ekiple birlikte tamamen yerli fiber lazerli foto-akustik mikroskop teknolojisi geliştirdik''



Sonrasında mikroskobun nerelerde kullanılacağını dile getiren Dr. Ünlü sözlerine şöyle devam etti;



  • “Herhangi bir yerimize çimdik atıldığında irkiliriz. Biz bu çalışmada biyolojik dokulara yani normal veya kanserli hücrelere dokunuyor, çimdik atıyor ve bir anlamda bu dokulara çığlık attırıyoruz. Bildiğiniz gibi, insan kulağı normal sesleri frekans olarak duyabilir ancak dokuların ve hücrelerin sesini duymanız imkânsızdır. Biz dokunun sesini duyabilmek için özel bir mikroskop geliştirdik. Geliştirdiğimiz mikroskopta kısa atımlarla enerji gönderen bir lazer var. Lazeri gönderdiğimiz doku, lazer etkisiyle oluşan ani sıcaklık artışı nedeniyle genişliyor ve işte tam bu anda bir ses dalgası oluşuyor. Oluşan bu ses dalgası ile biz kanserli hücre ile kanserli olmayan hücrenin sesini duymak ve ikisini birbirinden ayırt etmek istiyoruz”

Bu teknoloji saye kanserli hücre ve kanserli olmayan hücre birbirinden ayırt edilebiliyor. Böylece kolay bir yöntemle hastalıklar tespit edilmiş oluyor. Hastalıkların erken teşhis edilmesi konusunda büyük kolaylık sağlayacak mikroskop tedavi sürecindeki başarıyı da beraberinde getirmesi hedefleniyor.





#Kanserli hücre
#Erken teşhis
#Mikroskop
#BAP
#TÜBİTAK
#Foto-Akustik mikroskop
7 yıl önce