|

‘Kıyamet günü’ için inşa edilen depoyu su bastı

Tüm dünyayı etkileyebilecek bir felakete karşı tedbirli olmak için 2008'de inşa edilen Global Tohum Deposu'nu su bastı. Norveç'te inşa edilen deponun girişi buzulların erimesiyle su altında kaldı ve giriş çıkışlar neredeyse imkansız hale geldi.

Yeni Şafak
16:10 - 22/05/2017 الإثنين
Güncelleme: 16:10 - 22/05/2017 الإثنين
Yeni Şafak
Global Tohum Deposu, Norveç'te küçük bir ada olarak bilinen Spitsbergen’de inşa edildi.
Global Tohum Deposu, Norveç'te küçük bir ada olarak bilinen Spitsbergen’de inşa edildi.

Bilim insanları, tüm dünyayı etkileyebilecek bir felaket karşısında tedbirli olmak için bir tohum deposu inşa etmişti. 2008 yılında küçük bir Norveç adası olan Spitsbergen’de inşa edilen bu tesiste, yeryüzündeki birçok bitkinin tohumu bulunuyor. Olası bir felakette ve yok olan bitki türüne karşı bu tohumlar kullanılarak yeniden besin zincirinin oluşturulması hedefleniyor.


Global Tohum Deposu olarak adlandırılan bu deponun başı bu aralar belada. Zira adanın soğuk iklimi, küresel ısınmaya yenik düştü. Norveç hükümeti, bölgede yükselen sıcaklıklar nedeniyle buzulların eridiğini ve yağmurlardan kaynaklı sel felaketlerinin meydana geldiğini ifade etti.

Bu nedenle tohum deposuna giriş çıkışlar neredeyse imkansız hale geldi. Hiç hesapta olmayan buzul erimesi, böylece kusursuz görünen projeyi sıkıntıya sokmuş oldu.


Hükümet yetkilileri konuyla alakalı şu açıklamada bulundu:

  • Büyük miktarda su tünelin girişine hücum etti ve sonra da buza dönüştü, içeri girdiğinizde buzulların içi gibi görünüyordu. Buz kütleleri kırılarak çıkarıldı ve neyse ki içeri giren su tohumları etkilemedi.

İçeri giren suyun tohum deposunu etkilememesi şimdilik sevindirici gözüküyor. Fakat deponun gözlem altında tutulacağı ifade ediliyor.


#Global Tohum Deposu
#Norveç
٪d سنوات قبل