|

Koca PC, USB'ye sığdı: Intel Compute Stick

Intel, sadece bir USB çubuğuna sığdırdığı 'tam teşekküllü' yeni bilgisayarını tanıttı.

Yeni Şafak
14:22 - 31/05/2015 Pazar
Güncelleme: 11:22 - 31/05/2015 Pazar
Diğer

Intel, uzun vadede yeni bir dönemin kapısını açabilecek, son yılların en yenilikçi bilgisayar tasarımlarından birinin altına imzasını attı. Yukarıda gördüğümüz USB çubuğu aslında bir PC. Üstelik tam teşekküllü bir PC! Şöyle ki kullanmak için yapmamız gereken tek şey HDMI yuvası olan bir görüntü birimine takmak. Yani elimizin altında HDMI yuvasına sahip bir televizyon varsa başka da hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Çünkü işlemcisinden, grafik ünitesine, RAM'inden, hafızasına ve hatta USB yuvasına kadar tüm gerekli donanım bileşenleri var içerisinde. Dahası dilersek microSD yuvası sayesinde ekstradan 128GB'a kadar hafıza takviyesi de yapabiliyoruz. Yahut diğer bir senaryo da, HDMI yuvası olan mevcut bilgisayarımıza, tabletimize veyahut dizüstümüze takarak ikinci bir PC olarak kullanabilmemiz.







Windows 8 yüklü biçimde gelen bu ultra mini PC'nin içine baktığımızda karşımıza Atom Z3735F yongaseti, 2GB RAM ve 32GB dahili hafıza çıkıyor. Bu bağlamda oldukça mütevazı olarak nitelendirebileceğimiz sistemin bizi ancak internet gezintisi yahut hafif ofis uygulamaları gibi basit işlerimizde rahat ettirebileceğini söyleyebiliriz. Ağır yük altında ise doğal olarak kısa süre içerisinde şişkinlik yaratacaktır. Tabii türünün ilk örneği olduğundan maruz görmemiz gerek. İlerleyen dönemde çok daha iyileri gelecektir muhakkak. Şu haliyle aşağı yukarı bir netbook performansına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada 1080p MKV videoları oynatabildiğinin altını çizelim ama. Ki bu da oldukça önemli bir kıstas.







Önümüzdeki aylarda satışa sunulacağı açıklanan USB PC'nin fiyatı 150 dolar olarak belirlenmiş. Bu arada bir de 110 dolara satılacak Ubuntu Linux tabanlı küçük kardeşi olacak ki onda da 8GB dahili hafıza, 1GB RAM olacak.











#usb
#intel
#usb pc
9 yıl önce