|

Komşu yıldız sisteminde okyanus kaplı gezegen bulundu

Fransa merkezli CNRS araştırma enstitüsü tarafından yapılan duyuruda Güneş’e en yakın yıldız olarak bilinen Proxima Centauri'nin yörüngesinde bulunan Proxima b adlı gezegenin yüzeyinde okyanus bulunduğu bilgisine yer verildi.

Yeni Şafak
13:41 - 8/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:44 - 8/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Proxima B gezegeni dünyamızın yaklaşık 1.3 katı büyüklüğünde.
Proxima B gezegeni dünyamızın yaklaşık 1.3 katı büyüklüğünde.

Fransız uzmanlar tarafından yapılan keşif ile güneşe en yakın yıldız olarak bilinen Proxima Centauri'nin yörüngesinde bulunan Proxima b adlı gezegenin yüzeyinde okyanus bulunduğu açıklandı.



Konu hakkında araştırmalarına devam eden Fransız bilim adamları, henüz gezegenin yüzeyinde ne miktarda su bulunduğuna dair somut bir bilgi elde edemediklerinin altını çizerken yine de Proxima B'nin Dünya ile büyük benzerlikler taşıdığı belirtildi.





Fransız uzmanlar yaptıkları keşif hakkında paylaştıkları bilgide, dünyaya 4 milyon ışık yılı uzakta olan gezegenin hacminin yarısının su yarısının kayalıklardan oluşmasının büyük bir olasılık olduğu ifade edildi. Bu 'tahmine' göre Proxima B gezegeninin yüzeyinin tek ve 200 kilometre derinlikte bir okyanus katmanıyla kaplı olduğu varsayımı üzerinde duruluyor. Bir diğer 'tahmine' göre Dünya'nın yaklaşık 1.3 katı olan gezegenin yüzeyindeki su, gezegenin sadece yüzde 0.05'ini oluşturabilir.



CNRS'den yapılan açıklamada "Proxima b'nin çevresi, tıpkı Dünya gibi bir gaz katmanıyla çevrili olabilir. Bu da bu gezegeni 'yaşanabilir' kılar" ifadelerine yer verildi

#Proxima Centauri
#CNRS
#Proxima b
#Okyanus
8 yıl önce