|

Korsan yazılımda 'ileri'yiz!

Dünyada lisanssız yazılım kullanma oranı yüzde 37 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 69'larda seyrediyor. Bundan doğan vergi kaybının ise 235 bin 200 dolar olduğu tahmin ediliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 19/08/2001 Pazar
Güncelleme: 19:05 - 15/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

1995 yılından bu yana Türkiye'de yazılım telif haklarının korunması için çalışmalar yürüten BSA (Business Software Alliance) İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan şirketlere, ellerindeki lisanssız yazılımları lisanslamak için 45 gün süre tanıdı. BSA Türkiye Genel Koordinatörü Erol Özkür, yaptığı yazılı açıklamada, tanınan 45 günlük süre içinde Mali Polis'le birlikte yapılan baskınlara ara verileceğini ifade ederek, lisanssız yazılımın sektörün gelişimine büyük darbe vurduğunu kaydetti. Özkür açıklamasında yazılımda dev bir ülke haline gelen Hindistan örneğini hatırlatarak şunları söyledi: "Ülkemizin global BT (Bilgi Teknolojileri) liginde ve özellikle yazılım üretimi alanında dünyanın ileri gelen ülkeleri arasında yer almasını istiyoruz. Ama ne yazık ki, yazılımın ülkemizde bütün bilişim sektörü içindeki payı sadece yüzde 4. Bu alanda İrlanda, İsrail ve özellikle Hindistan gibi ülkelerde yaşanan gelişmeleri dikkatle ve biraz da imrenerek izliyoruz." İsrailli yazılımcıların geliştirdiği ICQ için Amerikan AOL firmasının ödediği ücretin 407 milyon dolar gibi muazzam bir rakam olduğu hatırlatılan BSA açıklamasında, bu alanda başdöndürücü gelişmeler kaydeden Hindistan örneği de verilerek, "Hindistan, tüm ihracat gelirlerinin yüzde 14'ünü yazılım satışından elde ediyor. 2000 yılında 6.2 milyar doları bulan ihracatın yüzde 62'sinin Kuzey Amerika'ya yapılması da çok önemli bir nokta. İçinde bulunduğumuz yıl için yazılım sektöründe yüzde 40-50 arasında bir büyüme bekleniyor. Sektörde istihdam edilen personel sayısı ise 400 bini buluyor" denildi.



Türkiye'nin yazılımda Hindistan örneğinden hareketle öncü bir ülke olmasının savunulduğu açıklamada, "Türkiye neden ikinci bir Hindistan olmasın? Ne var ki, lisanssız yazılım kullanma oranının dünya ortalamalarının iki kat üzerinde seyrettiği bir ortamda bu düşü gerçekleştirmek olanaksız" ifadelerine yer verildi. Dünyada lisanssız yazılım kullanma ortalamasının yüzde 37 iken, Türkiye'de bu oranın yüzde 69 olduğuna dikkat çekilen açıklamada, lisanssız yazılım nedeniyle oluşan istihdam kaybının 22 bin 300 kişi, vergi kaybının ise 235 bin 200 dolar olduğu kaydedildi.



#Korsan yazılım
#BSA Türkiye Genel Koordinatörü Erol Özkür
#Business Software Alliance
23 yıl önce