|

Kurtlar uluyarak, köpekler havlayarak anlaşır!

Farklı aileden köpeklerin farklı frekanslarda havlayarak birbirleriyle aslında bir nev'i konuştuğunu biliyor muydunuz?

Yeni Şafak ve
11:20 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 11:22 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Yeryüzünde 1,5 milyondan fazla tanımlanan hayvan türü yaşıyor. Tıpkı insanlarda olduğu gibi bu hayvanların da kendi aralarında anlaştığı bir dil var elbette. Yani yaygın olarak bilinen “insanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır" ifadesi çok da doğru değil. Zira hayvanların da konuştuğu bir dil var ancak biz anlamıyoruz.



Bir grup araştırmacı bu konuyla ilgili bir araştırma

İçlerinde kurt, çakal vs. bulunduğu 13 farklı köpekgiller familyasına ait hayvandan 2.000 ses kaydı alınmış. Tabii ses dediysek havlamalardan ve ulumalardan bahsediyoruz. Ortaya çıkan sonuç oldukça ilginç. İncelemelere göre ses örneklerinden 21'i neredeyse tıpatıp aynı özelliklere sahip.



Ortaya çıkan bir başka sonuç ise sadece aynı tür kurtların aynı şekilde ses çıkardığı yönünde. Örneğin kızıl kurtlar ile gri kurtların ulumalarını biz sanki aynıymış gibi işitiyoruz fakat aslında öyle değil. Kızıl kurtlar ile gri kurtlar farklı frekanslarda uluyor. Böylece kendi türleri arasında anlaşabiliyorlar. Keza kızıl kurtlar ile çakalların ses tonlarında da benzerlikler yakaladı ki elde edilen bu verilerin, Kuzey Amerika'da son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan çakal-kurt melezinin oluşumuna dair ipuçları vermesi bekleniyor.



Araştırmanın bir başka amacı ise hayvan lehçelerini tüm detaylarıyla inceleyerek, insanların kullandığı dillerin tarihsel süreçte nasıl geliştiğini öğrenmek. Önümüzdeki yıllarda da hayvan seslerinin arkasında aslında ne olduğunu anlamak için araştırmalar sürecek.


#kızıl kurt
#köpekgiller
#lehçe
8 yıl önce