|

Leonid meteor yağmuru bu hafta sonu gerçekleşecek

Leonid meteor yağmurunun yaşanmasına sayılı saatler kaldı. Bu hafta sonu gökyüzüne bakanlar, saatte 260 bin kilometre hızla hareket eden Leonid meteor yağmurunu net bir şekilde görebilecek. İşte gökyüzündeki görsel şöleni en net şekilde izlemenin püf noktaları...

Yeni Şafak
11:51 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:32 - 16/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Leonid meteor yağmuru, saatte 260 bin kilometre hızla gerçekleşiyor.
Leonid meteor yağmuru, saatte 260 bin kilometre hızla gerçekleşiyor.

Gökyüzünde meydana gelen en ilginç olaylardan biri bu hafta sonu yaşanacak. İçinde bulunduğumuz kasım ayında Dünya’nın, 55R/Temprel-Tuttle kuyruklu yıldızının yörüngesine yaklaşmasıyla Leonid meteor yağmuru yaşanacak.

  • Leonid meteor yağmuru
  • Her yıl kasım ayının ortalarında yaşanan Leonid meteor yağmuru, 55R/Temprel-Tuttle kuyruklu yıldızının arkasında bıraktığı parçacıkların yağmur misali atmosfere girmesi sonucunda oluşuyor. Dünya’nın yörüngesi, 55R/Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının yörüngesi ile kesişiyor ve yıldızın ardında bıraktığı parçacıklar, dünyanın çekim kuvvetinin etkisi ile atmosfere giriyor ve yanıyor. Bu da gökyüzünde görsel bir şölen oluşturuyor.

İşte bu muhteşem doğa olayı için geri sayım başladı. Leonid meteor yağmurunu kaçırmak istemeyenlerin bu hafta sonu uykusundan feragat ederek gökyüzüne bakması gerekiyor.


17 Kasım’ı (Cuma) 18 Kasım’a (Cumartesi) bağlayan gece görülecek bu meteor yağmurunda, saatte 15 göktaşı gözlemlenebilecek.

Türkiye’den görülecek mi?

Bilim insanları, Leonid meteor yağmurunun kuzey yarım küreden görülebileceğini açıkladı. Fakat görmek için en uygun bölgenin Doğu Asya olduğu ifade ediliyor. Diğer taraftan insanların bu meteor yağmurunu net bir şekilde izlemek için mümkün olduğu kadar yüksek ve karanlık ortamda bulunması gerekiyor. Bu koşulda meteor yağmurunun çıplak gözle net bir şekilde görüleceği belirtiliyor.

#Leonid
#Meteor
6 yıl önce