|

Mars bir başka bahara!

Avrupa ve Rusya'nın ortaklaşa yapacağı Mars çıkarması ertelendi.

Yeni Şafak ve
10:58 - 3/05/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Yaklaşık 1,5 ay önce,

Avrupa Uzay Ajansı

(ESA) ve

Rusya Federal Uzay Ajansı'nın

(Roscosmos) ortak yürüttüğü

ExoMars

görevinin ilk ayağı tamamlanmıştı. Kazakistan'ın

Baykonur

uzay üssünden fırlatılan Proton roketi yaklaşık 5 ay sonra Mars'a ulaşacak ve Kızıl Gezegen'de birtakım araştırmalar yapacak.





Proton roketinde iki modül bulunuyor:

Trace Gas Orbiter

(Gaz İzleme Uydusu) ve

Schiaparelli EDM Lander

(Mars'a giriş, yaklaşma ve inişi sağlayacak olan araç). Ekim ayında gezegene ulaşması planlanan araçlar Mars'ta bulunan gazları araştıracak ve gezegen dışı varlıkların (insanlar) hayatta kalabilme olasılığını araştıracak. Özellikle biyolojik yaşamın göstergesi olarak metan gazı dikkate alınacak.







Lakin ExoMars görevi iki aşamadan oluşuyor. Üst paragrafta bahsettiğimiz üzere ilk evre,

Proton

roketinin fırlatılmasıyla başlamış oldu ve her şey yolunda giderse Ekim ayında incelemeler başlayacak. İkinci evrenin ise 2018 yılında başlaması hedefleniyordu. Fakat

haberine göre bu aşamanın

2020

'ye ertelendiği öğrenildi.



Roscosmos mühendisleri, yeni Mars robotunun iniş takımlarının dizaynında zorlanıyor. Aynı zamanda ESA mühendisleri de söz konusu keşif robotunun tüm parça ve bileşenlerini bir araya getirmede sorun yaşıyor. İşte bu nedenlerle ikinci evrenin 2020'ye sarkacağı öngörülüyor. ESA tarafından yapılan açıklama şu şekilde:



  • Avrupa ve Rusya'daki endüstriyel faaliyetler ve bilimsel yük teslimatındaki gecikmeleri göz önünde bulundurmak durumundayız. Bu nedenle ikinci fırlatmayı 2020'de yapmak en iyi çözüm gibi görünüyor.

ExoMars görevinin ayrıca ekonomik açıdan da sıkıntıya girdiği açıklandı. Söz konusu proje için bir dönemler

NASA

ile işbirliği yapan ESA, daha iyi bir ortaklık imkanı doğunca Roscosmos'u tercih etmiş. Avrupa Uzay Ajansı'nın, NASA gibi uzay keşfinde çığır açan bir kurum yerine Roscosmos ile ortaklık yapması hata olarak görülüyor.



#ESA
#Roscosmos
#ExoMars
#baykonur
#Trace Gas Orbiter
#Schiaparelli EDM Lander
8 years ago