|

MEB'den kodlamayı kolay öğretecek yeni portal

Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl müfredata eklenen 'kodlama' dersinde kolaylık sağlaması için oyun ve animasyonlarla desteklenmiş yeni eğitim materyalleri internet portalından erişime açıldı.

Yeni Şafak
15:50 - 4/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 15:51 - 4/09/2017 Pazartesi
AA
YEĞİTEK Genel Müdürü Tırnakçı: Algoritma öğrenmek isteyen bir öğrenci bu portala girerek kendi kendine bu beceriyi kazanabilir.
YEĞİTEK Genel Müdürü Tırnakçı: Algoritma öğrenmek isteyen bir öğrenci bu portala girerek kendi kendine bu beceriyi kazanabilir.
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Bilal Tırnakçı yaptığı açıklamada, çocukların
algoritmik düşünce kabiliyetleri
kazanmalarına, geleceğe dönük tasarım yapmalarına, problemleri algoritmik düşünce ile çözebilmelerine yönelik değişikliklerin
ilkokul 4. sınıftan itibaren
çeşitli kademelerde yeni müfredatta yer aldığını hatırlattı.
  • Biz de YEĞİTEK olarak öğrencilerimizin kodlama derslerinde ve ders dışında ihtiyacı olabilecek materyalleri bir arada bulabilecekleri bir web portalı açtık. Bu web portalı EBA'da 'kodlama' başlığıyla yayına girdi. Bu kapsamda, genelde bilgisayar bilimleri eğitimini özelde kodlama eğitimini desteklemek için Bakanlığın geliştirdiği materyallerin yanı sıra Scratch, Alice ve Blockly isimli blok tabanlı programlama araçlarına öğrenci ve öğretmenlerimizin ulaşmaları için imkan sağlandı.
"Oyun tabanlı başlıyor, sonu kodlamaya gidiyor"
Tırnakçı, internet portalında
oyun tabanlı başlayan
ve sonu kodlama ile biten uygulamalar bulunduğunu anlattı.
Geleneksel programlama dillerinin aksine kullanıcının, istediği fonksiyonları fare ile tıklayıp sürükleyerek animasyonlar, oyunlar ve hikayeler yaratabilmesine olanak sağlayan uygulamaların öğrencilerin dikkatini çekecek şekilde tasarlandığını belirten Tırnakçı, "Özellikle
okuma yazma bilmeyen
küçük yaştaki öğrencilerin kodlamayı kolaylıkla öğrenmelerini sağlıyor. Bu kapsamda, geliştirdiğimiz materyallerle öğrencilerin oyun ve animasyonlar yoluyla
önce algoritma, devamında da kod yazmayı
öğrenmesini sağlamayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

Tırnakçı algoritma öğrenmek isteyen bir öğrencinin bu portala girerek kendi kendine bu beceriyi kazanıp kazanamayacağına ilişkin soruyu şu şekilde yanıtladı:

  • Kesinlikle öğrenebilir. Örneğin, bu portalda kullandığımız sayfalardan birinde bulmaca var. Çocuk bulmaca çözerken algoritmayı kullanıyor. Bu sırada yanda algoritma araçları bulunuyor ve bu araçları kullanarak ancak çözüme gidebiliyor. Bulmaca doğru çözüldüyse 'kod üret' talimatı verildiğinde kod üretiliyor.


"Amaç, tam teşekküllü kod eğitimi"
Tırnakçı, algoritma yazmak isteyen bir öğrencinin
adresi üzerinden sıfır düzeyinden kodlamaya kadar
"düşün, tasarla ve kodla"
olmak üzere 3 seviyede eğitim alabildiğini belirtti.
  • Programlamanın temelinde önce problemi tespit ve sonra nasıl çözüleceğinin tasarımı vardır, yani algoritma doğru kurgulanırsa problem çözülmüş demektir. Daha sonra kodlama dillerine geçilir. Biz algoritmayı oluşturma ve problemi çözme düzeyine kadar öğrencileri getiriyoruz. Daha sonra kodlamada diğer dilleri de üretecek hale getirmeyi amaçlıyoruz. Yani tam teşekküllü bir kod eğitimi vermeyi hedefliyoruz.

Amaçlarının, portalın öğrenci ve öğretmenlerin kodlama derslerinde de kullanmasını sağlamak olduğunu kaydeden Tırnakçı, bu nedenle tüm materyallerin sisteme eklendiğini ve portalı geliştirmeye devam ettiklerini, önümüzdeki dönemde yeni eklentilerle daha fazla materyale erişim imkanı sağlayacaklarını söyledi.

#MEB
#YEĞİTEK
#Kodlama
7 yıl önce