|

Meteor ilk kez can aldı!

Hindistan'da meteor düşmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.

Yeni Şafak ve
18:25 - 9/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Meteor yağmuru denilince birçoğumuzun aklına bilim kurgu filmleri geliyor. O sahneleri hatırlarsınız… Farklı boyutlarda gök cisimleri yeryüzüne doğru gelir ve insanlar koşarak! kaçmaya çalışır. Bu filmlerdeki mantık hatalarını uzun uzun tartışmak isterdik ancak sadece şunu bilmek şimdilik yeterli: Eğer meteor yağmuru gerçekleşseydi, gök cisimleri aşırı hızda geleceği için muhtemelen kaçma imkanımız olmazdı.



Şimdi bu doğrultuda haberimize geçelim.

'ye göre Hindistan'da bir kişi meteor düşmesi sonucu hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı. Geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan olayda Tamil Nadu şehrindeki Bharathidasan Mühendislik Fakültesi'nin kantininden bir patlama benzeri sesi duyuldu. Çevredeki otomobillerde, binalarda ve fakültede hasarlar oluştu, camlar kırıldı. 60 cm derinliğinde de çukur oluştu.



Yetkililer olayın bir bombalı saldırı olduğunu düşündüler ancak bombaya dair bir iz bulunamadı. Bunun üzerine meteor ihtimali üzerinde durulmaya başlandı. Hintli yetkililer olayın bir gök cisminin düşmesi nedeniyle yaşandığını iddia ediyor. Elbette bu şimdilik bir iddia ve kanıtlanmış değil. Şayet kanıtlanırsa meteor düşmesi sonucu ilk kez birisi ölmüş olacak.







Bu arada bir diğer iddiaya göre ise düşen meteor değil uzay enkazlarından bir parçaydı ki bu olayı bambaşka bir yere götürüyor:





Neyse; biz yine meteorlara dönelim. Bildiğimiz gibi yakın zamanda bilinen en büyük meteor olaylarından birisi 2013'te Rusya'nın Çelyabinsk kentinde yaşanmıştı. Rusya semalarında saatte yaklaşık 60.000 km hızla hareket eden bir meteor, Güney Ural bölgesini geçtikten sonra parlak bir ateş topuna dönüşmüş, Çelyabinsk Oblastı semalarında yerden 15-25 km yukarıda patlamıştı. Patlamanın etkisiyle 500 kiloton TNT gücünde açığa çıkan enerjinin büyük bir kısmı atmosfer tarafından emilmişti.












#meteor
#gök cismi
#meteor yağmuru
#hindistan
#Çelyabinsk
8 yıl önce