|

Microsoft, Vistanın fişini çekti

ABD’li yazılım şirketi Microsoft, 30 Ocak 2007'de piyasaya sürdüğü işletim sistemi Windows Vista kullanıcılarının artık güncelleme alamayacağını açıkladı. Bugünden itibaren Microsoft, Windows Vista kullanıcılarını zarar verebilecek güvenlik risklerine ve virüslere karşı savunmasız bırakacak.

Yeni Şafak
14:58 - 11/04/2017 Salı
Güncelleme: 14:18 - 13/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Microsoft Vista'nın halihazırda yaklaşık 7 milyon kullanıcısı bulunuyor.
Microsoft Vista'nın halihazırda yaklaşık 7 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Halihazırda 7 milyon kullanıcısı olduğu tahmin edilen Windows Vista, bugünden itibaren güncel ve güvenli bir şekilde kullanılamayacak.

ABD’li yazılım şirketi Microsoft’un kişisel bilgisayarlar için geliştirdiği 6. İşletim sistemi olan Windows Vista, ilk olarak 30 Ocak 2007’de kullanıma sunulmuştu. Kullanıma sunulduğu andan itibaren kullanıcılarına birçok sorun çıkaran Vista, Windows kullanıcıları için bir kolaylıktan çok, dert haline gelmişti.

2009 yılında yayınladığı büyük güncelleme Windows Vista Service Pack 2 nedeniyle kullanım süresi uzayan ve bazı hatalarını törpüleyen Microsoft, kullanıcıların memnuniyetsizliği ve Vista’nın kullanımının beklenen düzeyde olmaması nedeniyle kısa süre sonra Windows 7 geliştirmişti.

Microsoft’un kendi antivirüs programı Security Essentials’in güncellemesini bugünden itibaren engellenecek ve böylece Vista kullanıcıları bilgisayarlarını virüs ve zararlı yazılımlara karşı koruyamayacak.

Microsoft yaptığı açıklamaya göre, Windows Vista yüklü kullanıcıların bilgisayarlarında bir sorun yaşamamaları ve kişisel bilgilerinin kaybolmaması adına Windows 7, 8.1 ya da 10 sürümlerine geçmeleri önerdi.


Microsoft, Windows Vista'nın fişini çekmesiyle birlikte, 2017 yılının şubat ayına dair bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri şu şekilde sıralandı. Windows 7 %48.41'lik oranıyla birinciliği kimseye bırakmazken Windows 10 %25.19'luk oranıyla ikinci oldu. Apple cihazların işletim sistemi olan Mac OS X ise %6.19'luk oranıyla sıralamada dördüncü sırada yer aldı. Artık güncelleme alamayacak olan Microsoft'un 10 yıllık işletim sistemi Windows Vista ise şubat 2017 itibariyle %0.78'lik oranıyla dikkat çekti.


#Microsoft
#Windows Vista
#Güncelleme
7 yıl önce