|

MP3 ses formatı ortadan kalkıyor

Bir zamanların en çok kullanılan ve müzik cihazlarına adını veren ses formatı mp3 için yolun sonu geldi. Müzik denince ilk akla gelen formatlardan olan mp3 için artık yeni lisanslar alınamayacak ve lisanslar yenilenemeyecek.

Yeni Şafak ve
14:50 - 14/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Mp3 ses formatı ve ondan ilham alınarak yapılan mp3 çalarlar için yolun sonu geldi.
Mp3 ses formatı ve ondan ilham alınarak yapılan mp3 çalarlar için yolun sonu geldi.

90’ların sonunda 2000’lerin başında en popüler ses formatı olan mp3 formatı, milyonlarca şarkının dijital ortamlarda dinlenebilmesini sağlarken zamanının en popüler teknolojik cihazları olan müzik dinleme cihazlarına da mp3 çalar olarak adını vermişti. Şimdi ise, mp3 çalar ses formatı için yolun sonuna gelindi.

Mp3 Ses formatının sahibi Alman Entegre Devreler Fraunhofer Enstitüsü’nün açıklamasına göre bir dönemin en ünlü ses formatı için yolun sonuna gelindiği anlaşıldı.

Teknolojinin ilerlemesiyle ve daha düşük bit hızlarında yüksek kaliteli ses deneyimi sunan Advanced Audio Coding (AAC) gibi üst kalite ses formatlarının ortaya çıkmasıyla ve mp3 oynatıcılar yerine de yaygınlaşan akıllı telefonlardan müzik dinleme furyası üzerine popülerliğini kaybeden mp3 ses formatının kullanımı epey süredir yok denecek kadar azalmıştı.

Patent lisans haklarının süresinin dolduğunu açıklayan Alman Entegre Devreler Fraunhofer Enstitüsü yetkilileri, yeniden patent almak için herhangi bir başvuruda bulunmayacaklarını söylerek mp3 formatının tamamen biteceğini belirttiler.

#MP3
#AAC
7 yıl önce