|

NASA'nın paylaştığı kare buz dağı görenleri şaşırttı

NASA’nın bilimsel uçuşlar esnasında çektiği kare şeklindeki buz kütlesi fotoğrafı her gün görülebilecek bir şey değil. Keskin hatları olan dev kütle sanki bir makineden çıkmış gibi görünüyor.

Yeni Şafak
10:06 - 23/10/2018 Salı
Güncelleme: 10:39 - 23/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Fotoğrafı paylaşılan buzdağı keskin hatlarıyla görenleri hayrete düşürdü.
Fotoğrafı paylaşılan buzdağı keskin hatlarıyla görenleri hayrete düşürdü.

NASA, kare şeklindeki buzdağının bir görüntüsünü Twitter’da paylaştı. Parçanın büyük olasılıkla kısa bir süre önce sökülen Larsen C buzulunun bir parçası olduğunu ortaya çıkardı. Buz dağının ilginç şekli birçok kişinin hayal gücünü harekete geçirdi ama ne yazık ki gerçekler etrafta dolaşan komik teorilerden biraz daha farklı.

Uzaylıların yaptığı düşünülüyor

Sosyal medyaya verilen tepkilere göre, buzun neye benzediğine dair en popüler tahminin uzaylılar tarafından oyulmuş olması. Bu iyi bir teori, ama yıldızlararası seyahat yeteneğine sahip hiper-akıllı bir uzaylı uygarlığının neden Dünya'ya indikten sonra bir buzdağını kare şekline sokup sonra ayrılacağını merak ediyoruz.


NASA araştırmalara devam edecek

Büyük levha, görünüşte bir yassı buz dağına benziyor. Bu tür buz dağları, bir buzulun büyük bir parçasından koparak oluşabiliyor. Daha küçük tabakalı olmayan buzdağları genellikle daha küçüktür ve piramit, kubbe veya kama benzeri şekiller alır.

LiveScience'a konuşan Maryland Üniversitesi profesörü Kelly Brunt, A-68'e göre bu buzdağının çok da büyük olmadığını belirtiyor. Brunt, A-68'in ölçülen boyunun 5800 metre olduğunu, yeni keşfedilen buzdağının henüz ölçümleri yapılmasa da 1600 metre civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Yine Brunt'un tahminlerine göre buzdağının görünen yüzünün sadece %20'lik bir kısmı olduğunu, %80'inin suyun altında olduğuna değindi. NASA, önümüzdeki süreçte bu buzdağı ile ilgili araştırmalara devam edeceğini açıkladı.




#Bilim
#NASA
#Buz Dağı
5 yıl önce