|

Nimda terörü!..

Nimda adlı "Casus virüs" hızla yayılıyor. Virüsün Kırmızı Kod'dan daha tehlikeli olduğu bildirildi. Birçok servis sağlayıcı, sistemlerini kapatırken, FBI, virüsün kaynağını bulmaya çalışıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 26/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 19:06 - 17/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Anti-virüs şirketleri, bilgisayar kullanıcılarını, internet üzerinden yeni yayılan Nimda adlı virüse karşı uyararak gereken yazılımı bilgisayarlarına yüklemelerini istedi. Nimda virüsünün, daha önce tüm dünyada 2,6 milyon dolar zarara sebep olan Kırmızı Kod adlı virüsten daha tehlikeli olduğu bildirildi. Elektronik posta, web siteleri ve Microsoft sunucularındaki güvenlik açıklarını kullanarak yayılan virüs, hem kişisel bilgisayarlara hem de şirketlerin network ağlarına zarar veriyor. Virüsün en büyük özelliği bulaştığı bilgisayarın dışarıdan yönetilebilmesine sebep olması.



FBI araştırıyor


Virüsün bulaştığı sistemleri temizlemenin ve anti-virüs yazılımları yüklemenin maliyetinin 370 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar üç günde 2,2 milyon bilgisayara bulaşan virüsü yok etmenin uzun ve pahalı bir süreç olacağı uyarısında bulunuyor. ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, Nimda virüsünün Kırmızı Kod virüsünden de kötü ve küresel olduğunu belirterek, FBI ve özel bilgisayar şirketlerinin, virüsün kaynağını bulmak üzere çalışmalar yaptıklarını söyledi. Computer Associates şirketi, Nimda'yı "Yüksek riskli bir tehdit" olarak sınıflandırdı. Nimda, Microsoft'un IIS web sunucu yazılımındaki bir özelliği de kullanarak bulaşıyor.



Hayranlık uyandırıyor


E-posta ile gelen ve virüsün barındığı readme.exe isimli dosya, zararsız bir ses dosyasıymış gibi görünüyor. Virüs, bulaştığı sistemlere kendisini yüklüyor ve bir kopyasını alarak web içerikli dosyaları HTM, HTML ve ASP web sayfası uzantılarıyla değiştirmeye başlıyor. Değiştirilmiş sayfalar, virüsün bulaştığı sunucunun ziyaretçilerine virüsün bir kopyasını aktarabilir hale geliyor. İnternet analistleri, yeni virüsün kullandığı taktikler için "kusursuz" yorumunda bulunuyorlar.



Anti-virüs ücretsiz


http://securityresponse.symantec.com/avcenter/


Fixnimda.com internet adresinden Nimda'nın anti-virüs yazılımı bilgisayarlara ücretsiz yüklenebiliyor. Yaklaşık 450 kilobyte büyüklüğündeki yazılım, bilgisayarlardaki dosyaları tarayarak virüsü bulup, temizliyor.



'W32.NİMDA.A@MM'NİN MARİFETLERİ!


Bilgisayardaki şifreler başkalarının eline geçebiliyor.



Klavye tuşlarının yerleri değişebiliyor.



Firewall olarak adlandırılan koruma yöntemlerini devredışı bırakıyor.



Kredi kartı, banka bilgileri, kişisel bilgilere dışarıdan erişim sağlıyor.



Dosyaları siliyor ya da kullanılamaz hale getiriyor.



Kendini, kullanıcının bilgisayarındaki adreslere gönderiyor.


#Nimda
#"Casus virüs"
#FBI
23 yıl önce