|

Olağanüstü durumlarda iletişim

Karşılaşabileceğimiz olağanüstü durumlarda nasıl iletişim kuracağız. Bu konuda küçük bir fikir cimnastiği yaptık. İşte iletişimdeki alternatifler.

Yeni Şafak
00:00 - 16/09/2001 Pazar
Güncelleme: 15:18 - 7/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Amerika'daki saldırının ardından dünyada hiç kimsenin güvende olmadığı gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. Böyle bir saldırı, deprem, savaş veya yangın benzeri bir olağanüstü durumda iletişimde sorun yaşamamak için nelere dikkat etmek gerekir? Öncelikle, cep telefonu sahibi olmayanların derhal bir cep telefonu satın alması gerektiğini belirtelim. Olağanüstü durumlarda, iletişimde güçlükler yaşansa da, etrafta ayakta kalmış bir baz istasyonu varsa, iletişim kurmak mümkün olabilir.



Cep telefonunuz var ve Hazır Kart kullanıyorsanız, yanınızda yeteri kadar kontör bulunmasına özen gösterin. Belli mi olur, bu olağanüstü durum kontörünüzün tam bittiği güne rastgelebilir! Şanssızlık işte! Ayrıca, Hazır Kart yerine faturalı hatları tercih etmeniz bu gibi durumlar için daha yararlı olacaktır.



Öte yandan yanınızda yedek bir batarya bulundurmanızda da yarar var.



İnternetle yardım istemek


Olağanüstü durumlarda telefon veya cep telefonu hatlarında kilitlenmeler yaşanıyorsa, internet yoluyla sesinizi duyurmayı deneyebilirsiniz. Gerçi Türkiye'de internet altyapısının kağnı hızında oluşu düşünülürse, olağanüstü bir durumda telefon hatlarına bağlı olarak internet erişimi sağlayamamanız da olasıdır. Böyle durumlarda internete giriş için farklı alternatiflerinizin bulunması daha iyi olur. Kablo.Net ya da daha iyisi uydu bağlantılı internet iyi bir seçenek olacaktır.



Olağanüstü bir durumda interneti kullanarak "imdat" istemek için, ilk başvurulacak yol ICQ, MSN Messanger, AOL Messanger veya Yahoo Messanger gibi anında mesaj yazılımları kullanmaktır. Bilgisayarınızda bu yazılımlardan herhangi biri kuruluysa, listenizde bulunan herkese durumunuzu belirten mesaj atabilirsiniz. Ayrıca, sohbet odalarını unutmamak gerekir. Her zaman "geyik" yapmak için girdiğiniz sohbet odalarını, günün birinde hayatınızı kurtarmak için kullanacağınız aklınıza gelir miydi? Bundan sonra gelir herhalde!



E-posta'cıların işi daha zor!


Anında mesaj yazılımları gibi "kötü" alışkanlıkları olmayanların işi daha zor. Bu gruptakilerin tek seçeneği e-posta. Bildiğiniz bütün arkadaşlarınıza e-posta atarak, yardım isteyebilirsiniz. Ya arkadaşlarınız, krizden sonra fatura kabarık geliyor diye internete pek sık girmiyorsa... O zaman durum vahim. En iyisi, yardım istemek için internet kurdu arkadaşlarınızı tercih edin. Keşke, yardım isteyebileceğiniz kamu kuruluşları da e-posta kullanıyor olsaydı! Tek iletişim imkanınızın internet olduğunu düşünürsek, Akut, İtfaiye, Hızır Acil gibi birimlerin de standart e-posta adresleri olsaydı da onlara da mesaj gönderebilseydiniz değil mi? Ancak bu pek mümkün değil. Bu kuruluşlardan sanırım sadece Akut'un internetle arası iyi. Diğerleri adı üstünde "kamu"!



Son olarak, bildiğiniz bütün medya kuruluşlarının sitelerine girerek, buralara mesaj atmanız gerekir. Tüm bunları yaptıysanız, internetten fazla bir şey beklememelisiniz. Yine başa döneceksiniz o zaman. Beyaz bayrak, bağırıp çağırma, duman, vs.



#Amerika
#Terör saldırısı
#İletişim
#Olağanüstü hal
23 yıl önce