|

Plüton: Kadim zamanların buzul kanyonları

Cüce gezegenin kuzey kutbunda, eski çağlardan kalma buzul kanyonlar ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
14:00 - 27/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 15:59 - 27/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

NASA'nın 19 Ocak 2006'da uzaya fırlattığı New Horizons (Yeni Ufuklar) keşif robotundan, Plüton hakkında yeni bilgiler gelmeye devam ediyor.



Temmuz 2015'de görevini tamamlayıp, 2014 MU69 gök cismini incelemek üzere yola çıkan robot, bir yandan yol alırken diğer yandan da, adeta bir serum damlası gibi düzenli aralıklarla veri gönderiyor. Dünyaya gönderdiği görüntülerin boyutları da büyük çaplı olunca, verilerin erişmesi, işlenmesi ve yayımlanması da aylar sürüyor haliyle.





NASA'nın yayınladığı son fotoğrafta, cüce gezegen Plüton'un kuzey kutbunu net bir şekilde

NASA bilim insanlarının araştırmasına göre, cüce gezegenin kuzeyi oldukça uzun zamandır donmuş kanyonlardan oluşuyor. Hatta, buzul halde bulunan Plüton'un kalbinden bile daha önce donmuş olabileceği üzerinde duruluyor.





Zayıf materyallerden olan kanyon duvarlarının bozulmuş yapısı da, bu kanyonlarının yaşının kanıtı olarak gösteriliyor. Zira genç kanyonların görüntüsü, kuzeydekilere oranla çok daha keskin. Bu da NASA'nın, cüce gezegenin kuzey kutbuna yönelmesi halinde, çok eski tarihlerdeki tektonik hareketleri dahi inceleyebileceği anlamına geliyor.



Sözünü ettiğimiz kanyonlar aşağıdaki fotoğrafta, renklendirilerek anlatılmış. Sarı ile renklendirilen kanyonun genişliği yaklaşık 70 km ve kuzey kutbunun en büyüğü. Yeşil çizgilerle gösterilen kanyonların genişliği ise yaklaşık 10 km. Pembe ve mavi çizgiler vadi, kırmızı ile işaretlenen alan ise çukurları ifade ediyor ki NASA bu alanların zemindeki buzulun erimesiyle oluştuğunu öngörüyor.





Yeni Ufuklar keşif robotu tarafından Temmuz 2015'de çekilen bu görüntü, aynı zamanda cüce gezegene en yakın çekilen fotoğraflardan birisi. Keşif robotunun bir sonraki durağı olan 2014 MU69'a yaklaşık 3 sene sonra yani 2019'da ulaşması hedefleniyor.






#plüton
#nasa
#uzay
#yeni ufuklar
#new horizons
#sputnik düzlüğü
8 yıl önce