|

Robot yılan Eelume: Su altı işçisi!

Su altı tamiratları artık bu yılana emanet!

Yeni Şafak ve
16:08 - 19/04/2016 Salı
Güncelleme: 16:09 - 19/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Önümüzdeki yıllarda denizin dibinde yüzen robot bir yılan görürseniz şaşırmayın, muhtemelen size zarar vermeyecektir…



Kongsberg Maritime ve Satoil araştırma ve geliştirme firmaları, Eelume adı altında yeni nesil robotik işçi yapmak için

. Fakat bu robot, Google'ın bildiğimiz robot denemelerinden oldukça farklı; insan ve 4 ayaklı hayvan formunda değil, yılan görünümünde.





Yukarıdaki videoda gördüğümüz gibi yılanın kafasında kırmızı ışıklar bulunuyor. Yılan robot bu görünümüyle, varlığından habersiz insanları korkutacak gibi duruyor. Hareket kabiliyetine baktığımızda ise oldukça kıvrak bir yapıda olduğunu görüyoruz. Hatta neredeyse su yılanından farksız görünüyor.



Evet, şimdi gelelim bu aletin ne işe yaradığına… 3 araştırma geliştirme firması, bu robotu su altı işçisi olarak kullanmayı hedefliyor. Bildiğimiz gibi su altına kurulan bazı tesis ve santraller var. Petrol boruları ve rüzgar santralleri buna örnek gösterilebilir. İşte bunlarda bir arıza veya sorun meydana geldiğinde insanların tespit etmesi çok daha zor ve riskli oluyor. Yılan robot tam da bu işler için tasarlanmış. Su altı tesislerinde bir sorun meydana geldiğinde arızayı tespit edecek, hatta basit mevzuları tamir bile edebilecek.







  • BP Deepwater Horizon petrol sızıntısı:
    Hatırladığımız üzere 2010 yılında ünlü petrol üreticisi BP'nin Meksika Körfezi'ndeki tesisinde patlama meydana gelmişti. Patlamadan ötürü su altındaki petrol borularında sızıntı meydana gelmiş ve uzun bir süre önlenememişti. Olayda hem BP çok büyük zarar etmiş, hem de tonlarca litre petrol denize karışarak çevre kirliliğine neden olmuştu.

Yılan robot henüz tam anlamıyla hazır değil. Fakat eksikleri tamamlanıp hizmete açıldıktan sonra (özellikle üstteki örnekte olduğu gibi) birçok sorunu büyümeden çözebilecek gibi duruyor.





#Eelume
#Kongsberg Maritime
#Satoil
#Deepwater Horizon
#BP
8 yıl önce