|

Rusya'dan Google'a nota!

Google'ın tekelci politikaları karşısında düğmeye basan Rusya, teknoloji devine nota verdi.

Yeni Şafak ve
09:00 - 6/10/2015 Salı
Güncelleme: 09:08 - 6/10/2015 Salı
Yeni Şafak

Google'ın Android platformuna yönelik tekelci bir politika izlediğine karar veren Rusya, teknoloji devine nota verdi.



'ın aktardığı habere göre, FAS (Rusya Anti-Monopol Kurumu) tarafından yapılan uyarıda, Google'ın Android yüklü cihazlarda önyüklü biçimde yer verilen kendi uygulamalarının rekabete aykırı olduğuna karar verilerek, üçüncü parti uygulamalara yönelik uygulamakta olduğu kısıtlamalara 18 Kasım tarihine kadar son vermesi istendi. Yani pratikte Google'dan talep edilen, cihaz üreticilerinin (ve/veya onların anlaşmalı oldukları uygulama yapımcılarının) kendi uygulamalarını yahut widget'larını cihazlara yükleyebilme serbestiyetine sahip olmaları.



Google'ın gerekli düzenlemeyi gerçekleştirmemesi halinde ciddi bir cezai yaptırıma çarptırılması muhtemel ki bu da firmanın geçtiğimiz sene Rusya pazarından elde ettiği toplam gelirin %15'ine kadar fatura kesilebileceği anlamına geliyor.



Açıkçası Google, hangi kararı verirse versin -ki muhtemelen kabul etmek durumuna kalacak- her iki senaryoda da ciddi düzeyde zararla karşılaşacak. Bunun sebeplerinin başında ise hiç kuşkusuz temel kazancını arama reklamlarından ve servislerinden kazanması geliyor. Yeni sistemde ise başını Yandex'in çekeceği ciddi rakiplerle mücadeleye girecek ki bunun da anlamı gelirlerinin baltalanacak oluşu. Ki zaten tahmin edeceğimiz gibi şikayet dosyasının altındaki isimlerin başını da Yandex çekiyor.



#google
#rusya
#android
#yandex
#akıllı telefon
9 yıl önce