|

Rüzgar gibi geçecek: McLaren MP4-X One

McLaren'ın yeni konsepti tek kelimeyle dudak uçuklatıyor!

Yeni Şafak ve
15:14 - 3/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:02 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Dünyadaki sayılı süper otomobil üreticilerinden birisi olan McLaren'ın yeni formula konsepti tek kelimeyle dudak uçuklatıyor.



McLaren MP4-X Formula One ismini taşıyan konseptin en önemli tarafı ise mevcut teknolojilerle geleceğin teknolojilerini mükemmel biçimde harmanlamış oluşu. Örneğin savaş jetlerinde kullanılan bildirim sistemi, lastiklere adapte edilen durum algılayıcıları, kafa yaralanmalarının önünü alması için halihazırda da üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü bildiğimiz kokpit tasarımına olası alternatiflerden birisi olabilecek kapalı kokpit formu vs. vs.







Ama daha da önemlisi şu ki; McLaren'ın

yeniliklerden sorumlu şef mühendis

i Geoff McGrath (böyle bir titr bizde var mı acaba?) konuya ilişkin

MP4-X'te yer verdikleri tüm teknolojilerin ve tasarım çizgilerinin gerçekte hayata geçirilebileceğini hatta halihazırda ilk prototiplerin zaten boy göstermeye başladığını söylüyor.






Tabii işin bilimkurgu tarafı da yok değil; örneğin tamamıyla doğrudan beyin tarafından kontrol edilecek bir sürüş sisteminden bahsediliyor ki bu da sürücünün beynindeki elektrik sinyallerinin görüntülenmesiyle gerçekleşecek bir sürüş deneyimi anlamına geliyor. Keza benzer şekilde direksiyon kontrolünden tutun da, fren, vites vb. gibi tüm el/ayak hareketlerimizi de benzer şekilde kokpitteki sanal kontrol üniteleri yahut hologramlar üzerinden gerçekleştireceğimiz bir dünyanın hayalindewn bahsediyor McLaren. Hayal ediyor diyoruz gerçi ama 'teorik olarak bunun mümkün olduğunu da' belirtmeden geçmiyor.







Bunun haricinde bu jetimsi otomobilin mevcut F1 kurallarında izin verilmeyen, rüzgar tünellerinin yer aldığı oyulu alt gövde (ki daha güçlü aerodinamik etki oluşturulabilsin), aracın gövdesine yerleşik elektrotlar (bu devreler sayesinde de aracı çevreleyen hava plazma halinde içeriye penetre edilerek aracın yere bastırma gücü arttırılıyor ki bu da özellikle köşe alışlarda büyük bir avantaj sağlaması demek. Açıkçası Monza'da görmek isterdik kesinlikle bunu!) gibi yenilikçi fikirlerini de atlamayalım.



Evet; gelsin görseller:




















#otomobil
#süper otomobil
#mclaren
#Formula
8 yıl önce